Jelentős gazdasági reformok Japánban

Vágólapra másolva!
Súlyos gazdaságpolitikai döntések születtek szerdán Japánban: a jegybank a gazdaság élénkítése érdekében az eddigi összeg kétszeresét pumpálja a bankrendszeren keresztül a gazdaságba, míg a kormány megszüntetett, vagy magánosításra kínált fel 62, súlyos adóssággal küzdő állami vállalatot. A kabinet eközben tovább rontotta a gazdaság növekedési kilátásait.
Vágólapra másolva!

A japán kormány szerdán ismét lefelé módosította már eddig sem túl derűlátó gazdasági előrejelzéseit: a kabinet szerint az áprilisig tartó pénzügyi évben az ország GDP-je a korábban várt 0,9 helyett 1 százalékkal csökken, és a következő pénzügyi évben pedig nem változik. Ez az első alkalom Japán történetében, hogy a kormány egy pénzügyi évre nem vár növekedést.

A japán jegybank eközben jelentős lépére szánta el magát: az eddigi 6000 milliárd jen helyett 10-15 000 milliárd jent pumpál a bankrendszerbe, mivel a japán bankok által nyújtott kölcsönök összege az elmúlt öt évben nem változott - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. Az intézkedés szakértők szerint gyengíti a jen árfolyamát, így is ösztönözve az ország exportját, de a gazdasági növekedésre és a bankok hitelezési hajlandóságára nincs érdemben hatással: a pénzintézeteknek összesen 151 000 milliárd jen rossz kihelyezése van, ami alapvetően gátolja az újabb hitelnyújtásokat.

Szerdán a japán kormány sem maradt tétlen a fájó reformintézkedések meghozatala terén: súlyos viták után részlegesen jóváhagyta Koidzumi Junicsiro kormányfő elképzeléseit, és megszüntetett, vagy magánosításra kínált fel 62, súlyos adóssággal rendelkező állami vállalatot. A kormányfő eredeti elképzelése az volt, hogy mind a 163 állami cég hasonló sorsra jut.

A japán államadósság a hazai össztermék 130 százalékát teszi ki, elemzők szerint 2002 végére az arány eléri a 150 százalékot.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Japánban havonta 2000 vállalat megy csődbe
(2001. december 14.)

Súlyos recesszió Japánban
(2001. december 7.)