A magyarok többsége szimpatizál az euróval

Vágólapra másolva!
A magyar felnőttek kétharmada szerint a forintot fel kellene váltania az eurónak, de nem a közeljövőben. A megkérdezettek egy jelentős - ám kisebbségben lévő - része ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy azt szeretné, ha minél hamarabb bevezetnék hazánkban is az új közös európai valutát - áll a GfK Hungária piackutató intézet által készített felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az idén októberben Magyarország és a szomszédos országok polgárai körében, 1000 fő megkérdezésével készült felmérésből kiderül, hogy azok a magyarok, akik nem tudtak válaszolni vagy közömbösek országuk pénzneme iránt, esetleg kimondottan ellenzik az eurót, együttesen a megkérdezettek egyharmadát teszik ki.

Az euró mielőbbi bevezetésének hívei között Magyarországon az átlagot meghaladó részt képviselnek a 25 000 lakosúnál nagyobb városban élők, 50-59 évesek, diplomások és vállalkozók. Az euró kimondottan ellenzők között hazánkban felülreprezentáltak az alföldiek, a 25 000 lakosúnál kisebb településeken lakók és a háziasszonyok.

Mindez együttvéve azt mutatja, hogy a magyar közvélemény igen kedvezően viszonyul a közös európai valutához. Az összkép más országokhoz képest is pozitív - állapította meg a GfK.

Térségünk vizsgált országaiban az euró híveinek aránya Magyarországon a legnagyobb. Amíg ugyanis nálunk a közvélemény 69 százaléka látná szívesen a jelenlegi pénznem helyett a közös európai valutát, addig a csehek 61 százaléka, a lengyeleknek pedig csak 35 százaléka vélekedik hasonló módon.

Ennek megfelelően nálunk legalacsonyabb az elutasítók és a válaszolni nem tudók aránya is, míg Lengyelországban a legmagasabb.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

GfK Hungária