Nyergesújfalu helyett Kölledában épít gyárat a DaimlerChrysler

Vágólapra másolva!
A türingiai Kölledában építi fel motorgyárát a német-amerikai DaimlerChrysler és a Mitsubishi. A 240 millió eurós beruházás lehetséges helyszínei között volt Nyergesújfalu is. A város polgármestere a két cég hivatalos közleményének megjelenése után nyilatkozik a döntés hátteréről.
Vágólapra másolva!

A Türingiában lévő Kölledában építi fel motorgyárát a német-amerikai DaimlerChrysler és a japán Mitsubishi Motor Corp. autógyártó csoport - közölte az előbbi cég Stuttgartban.

A 244 millió eurós beruházás megvalósítása 2002 elején kezdődik meg a kelet-német városban, az első gázolajjal üzemelő motor 2004 tavaszán kerül ki az üzemből. A projekthez -az Európai Unió jóváhagyásával - 57 millió euróval járul hozzá a német kormány és a tartomány. A gyár 500 embert foglalkoztat majd, ahol évi 300 ezer motort készítenek el. A két cég közös kisautó-modellje Hollandiában kerül összeszerelésre.

Mint Jürgen Hubbert, a DaimlerChrysler Smart márkáért felelős igazgatósági tagja elmondta: a helyszín kiválasztásban jelentős szerepe volt az unió által szerdán jóváhagyott 57 millió eurós támogatásnak. Emellett fontos szerepet játszott az a tény, hogy a városnak - a versenytársakkal összehasonlítva - logisztikailag igen jó az elhelyezkedése, valamint a képzett munkaerő is rendelkezésre áll.

Korábban felmerült, hogy a társaság a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalu városába hozná a kisautó motorjának gyártását, azonban csütörtökön mégis a kelet-német helyszín mellett tették le a voksukat az illetékesek. A döntést nem indokolták, a város polgármestere pedig a hivatalos közlemény megjelenése után nyilatkozik majd a döntés hátteréről.

(Üzleti Negyed)