Emelik az autópályadíjakat jövőre

Vágólapra másolva!
Januárban átlagosan 4,2 százalékkal nőnek M5-ös sztráda, és 3,8 százalékkal az M1-es és M3-as autópálya díjai. Az áremelés, csakúgy mint tavaly januárban, szelektív lesz.
Vágólapra másolva!

Az Alföldi Koncessziós Autópálya (AKA) döntése értelmében jövőre a kedvezménnyel nem rendelkező személygépkocsival közlekedőknek, például Budapesttől Kecskemétig a mostani 1750 helyett 1820 forintot kell fizetni, a fővárostól Kiskunfélegyházáig autózók díja pedig a jelenlegi 2450-ről 2550 forintra nő.

A nehézgépjárművek tarifája a főváros és Kecskemét között 5420-ról 5630-re emelkedik, míg a teljes M5-ösön a mostani 7620 forint helyett 7920-at kell fizetni majd.

A szelektív emelés célja az, hogy a teherautókat az autópályák használatára ösztönözzék, ugyanis a tehergépjárművek és kamionok jelenleg drágának találják az autópálya-díjakat, amiért az olcsóbb útvonalakat keresik. Ezek azonban legtöbbször településeken vezetnek keresztül.

Emelkednek az M1-es és az M3-as autópálya díjai is

Az Állami Autópálya Kezelő Rt.közleménye szerint a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium rendelete alapján a két autópályára érvényes heti, 9 napos bérlet személygépkocsik részére 1500 forint, a havi 2600 forint, az egész évben érvényes matrica ára pedig 24 000 forint lesz.

A közlemény kitér arra is, hogy az autópálya kezelő társaság ügyfélszolgálati irodáiban és az autópályák felhajtóágainál lévő értékesítő pontokon már kaphatók a 2002. évre érvényes matricák. A benzinkutak és egyéb értékesítő helyek január 1-jén kezdik meg az új matricák árusítását.

A társaság közölte azt is, hogy a 2001-re szóló éves bérlet január 10-ig, a december havi pedig január 5-ig még érvényes. Az év végi és év eleji nagy forgalomra tekintettel a társaság két új ideiglenes ügyfélszolgálati irodát nyitott a győri Tesco és a fóti Cora áruházban.

A közlemény szerint 2002-ben nemcsak új áron, hanem megváltozott feltételekkel vehetik igénybe az autósok az M1 és M3 autópályát. A heti, havi vagy éves matrica vásárlásakor az ügyfélszolgálati irodákban és az egyéb értékesítő helyeken elektronikus úton rögzítik a gépkocsik rendszámát és a matrica érvényességi idejét. Az adatbázisba az utazó által megadott és jóváhagyott rendszám kerül.

Az új, a Belügyminisztérium által kiépített és január 1-jétől működő elektronikus ellenőrző rendszer az adatbázisban rögzített rendszám alapján szűri majd ki a matricával nem rendelkező autósokat, akik a fenti miniszteri rendelet értelmében pótdíjat fizetnek.

A pótdíj mértéke személygépkocsi esetében elérheti a 30 ezer forintot, magasabb kategóriájú gépjármű esetében pedig a 100 ezer forintot is. A kamerás rendszer teljes kiépítéséig a két autópályán az üzemeltető társaság mobil csoportokkal is segíti az ellenőrzést - tartalmazza a közlemény.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: