Döntött az OPEC a termeléscsökkentésről

2002.03.01. 15:27

Ahogyan várható volt, a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) pénteken Kairóbani megállapodott arról, hogy jövőre napi 1,5 millió hordóval (159 liter) csökkenti kitermelését.

Ali Rodriguez OPEC-főtitkár és Ali el Naimi szaúdi olajminiszter beszámolója szerint a szervezet hat hónapos időtartamra, napi 1,5 millió hordóval csökkenti a kitermelést.

Naimi reméli, hogy a nem OPEC-tagállam olajtermelők is hasonló lépéseket tesznek az árak stabilizálása érdekében. A tárgyalások januárban, Moszkvában kezdődnek meg az orosz termelés visszafogásáról.

Piaci elemzők meglehetősen borúlátóak a remélt hatást illetően, nevezetesen, hogy az olajárak az OPEC által kitűzött hordónkénti 25 dollár közelébe emelkednek. Kétségeiket hangoztatva utaltak a tagországok hagyományosan alacsony termelési fegyelmére - a kitermelés novemberben is jóval a megállapított mennyiség fölött volt.

A kínálat várható szűkítésére emelkedéssel reagáltak a szabadpiaci olajárak. A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent könnyűolaj februári szállításra péntek kora délutánig 49 dollárcentet emelkedett és 20,83 dollár volt.

A kartell olajipari miniszterei döntöttek arról is, hogy következő tanácskozásukat március 15-én tartják.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Rendkívüli OPEC-csúcs dönthet a termelés mértékéről
(2001. december 13.)

Oroszország meghosszabbíthatja az olajtermelés csökkentését
(2001. december 11.)

Oroszország-OPEC alku a láthatáron
(2001. december 4.)