Húszmilliárddal túlteljesül a társaságiadó-bevétel<BR/>

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint mintegy 20 milliárd forinttal túlteljesült a költségvetés idei társaságiadó-bevétele, miután a társaságok az utolsó napon, december 20-án, több mint 75 milliárd forintot fizettek be. Az idei társaságiadó-bevételek így 345 milliárd forintra rúgnak.
Vágólapra másolva!

Idén a költségvetésnek az előzetes adatok szerint 345 milliárd forintos bevétele származott a cégek által befizetett társaságiadó-bevételekből - tudta meg a Magyar Hírlap. A bevételek messze túlszárnyalják a kétéves költségvetésben eredetileg előirányzott 307 milliárd forintos bevételi tervet, de még november végén a tavalyi zárszámadási törvény részeként módosított 325,5 milliárd forintos bevételi tervet is meghaladja mintegy 20 milliárd forinttal.

Az adótörvények értelmében minden év december 20-áig tölthetik fel a kettős könyvvitelt vezető cégek a társaságiadó-előlegüket. Idén ezen a napon 75 milliárd forintot fizettek be a cégek, míg tavaly a bevételi csúcs 60 milliárd forint volt "csupán". Nemcsak az utolsó adófizetési nap, de az egész év is rekordot hozott, a lassuló növekedés ellenére ezen adóbevétel 2000 decemberéhez képest 18 százalékkal növekedett, túlszárnyalja a tavalyi növekedést, amikor "mindössze" 11,5 százalékkal bővült a cégek befizetése, 5,2 százalékos gazdasági növekedés mellett. Idén a GDP bővülése minden valószínűség szerint hajszálnyival, de négy százalék alatt marad, a lassabb növekedés ellenére a társaságok a nyereségüket mégis nagyobb mértékben tudták növelni, mint a 2000. esztendőben.

A pénzintézeti szektorban az átlagnál is nagyobb mértékben nőtt a nyereség, hiszen tavaly 19,5 milliárd forint társasági adót fizettek a pénzintézetek, idén december 20-áig viszont 30 milliárd forintot, ami több mint 50 százalékos növekedés.

A terven felül teljesülő társaságiadó-bevételek ellenére közel sem biztos, hogy 100 százalékban teljesülnek a költségvetés összadóbevételei. Az Országggyűlés ugyanis november elején módosította a főbb adóbevételi előirányzatokat, ám kétséges, hogy teljesülhet-e az általános forgalmi adóból várt 1290,5 milliárdos bevételi előirányzat. Ugyancsak kétséges, hogy a 856,9 milliárd forintra emelt személyijövedelemadó-bevételek teljesülnek-e.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)