A világ legismertebb vállalatai és vezetőik

Vágólapra másolva!
Idén harmadízben végzett az első helyen a General Electric a Financial Times (FT) hagyományos év végi felmérésén. A világ legelismertebb cégének idén leköszönt vezetője, Jack Welch is meg tudta őrizni első helyét a cégvezetők között. A brit gazdasági napilap a nemzetközi üzleti világ 914 topmenedzserét kérdezte meg. Az ötven vállalatot tartalmazó lista a szakértők számára nem tartogat meglepetéseket - a Boeing vagy az Amazon.com "kiesése" azonban jól tükrözi a világgazdaságban idén végbement változásokat.
Vágólapra másolva!

Az internetes piac összeomlása és a távközlési cégek gyengélkedése nyomta rá bélyegét a FT idei listájára. A világ legelismertebb cégeit tartalmazó rangsort idén is a General Electric vezeti - bár a Honeywell-lel tervezett egyesülés meghiúsulása sokat rontott a multinacionális cég helyzetén. Az élcsoportba tartozó hat cég - Microsoft, IBM, Sony, Coca-Cola, Toyota - tavaly óta nem változott, csupán egy-két helyezéssel kerültek előbbre vagy hátrább. Annál nagyobb a különbség a maradék 44 helyen. A tavaly még hetedik helyen álló Cisco idén csak a 27. lett, a 15. helyről a 32.-re romlott a McDonald's, és harminc hellyel esett vissza a sportszergyártó Nike is.

Teljesen eltűnt a rangsorból az internetes könyv- és hanglemez-kereskedelemmel "robbantott" Amazon.com - bár a FT által megkérdezett cégvezetők változatlanul bíznak az amerikai cég vezetésében és első számú emberét, Jeff Bezost a 22. helyre szavazták be a legelismertebb vezetőket tartalmazó listán. A távközlési iparág gyengélkedését tükrözve eltűnt a listáról a Vodafone, de megerősítette pozícióit a finn Nokia - ez utóbbi a 2000-es 11. helyről a 7. helyre rukkolt elő.

Nem utolsósorban a szeptember 11-ei tragédia utóhatásaként három kivétellel eltűntek a légitársaságok is a listáról. Zuhant a brit Virgin, és külön érdekesség, hogy a 18. helyre rangsorolt Southwest Airlines Európában jórészt ismeretlen. Nagyon valószínű, hogy az olcsó repülőutakat ajánló céget követi majd európai társai - Ryanair, Easyjet - a jövő évi listán. A "hagyományos" légitársaságok közül a rangsor utolsó, 50. helyére a Singapore Airlines tudott felkapaszkodni. Meglepetés, hogy a repülőgépipar amerikai óriása, a Boeing idén nem kapott helyezést - míg az európai országok közös cége az Airbus továbbra is a legelismertebb vállalkozások között maradt.

Az FT idei listáján alig találni olyan céget, amely valamilyen formában ne lenne jelen a magyar piacon. A már említett Southwesten kívül csak a Wal-Mart nevű amerikai áruházlánc, a pénzügyi szolgáltatásokat kínáló Berkshire Hathaway és HSBC, valamint a japán NTT DoCoMo nem rendelkezik magyarországi képviselettel.

A legelismertebb vezetők listáján Jack Welchet, a GE leköszönt első emberét a microsoftos Bill Gates követi. A harmadik helyre a Berkshire Hathaway vezetőjét, Warren Buffetet tették. Az első tízben még helyet kapott Lou Gerstner (IBM) és Andy Grove az Intel magyar származású alapítója, Michael Dell, a számítógépgyártó cég névadója és Nobuyuki Idei, a Sony első embere is. Érdekesség, hogy a tavalyi 9. helyről a 29. esett vissza Jürgen Schremp, a DaimlerChrysler vezetője, és 10 helyet zuhant (a 19.-ről a 29.-re) Steve Jobs, az Apple alapító-vezetője.

Bill Gates 2,6 milliárd dollárja

Köztudott, hogy az amerikai topmenedzserek jövedelmének túlnyomó része részvényopciókból, s nem bérből származik. Ennek megfelelően az IT-guruk jövedelmének feltérképezéséhez is elengedhetetlen részvényeladásból származó bevételeik számbavétele. Az ezzel foglalkozó Washington Service frissen publikált, s a teljes amerikai vállalati szférát végigszondázó tanulmánya szerint az ez évi húszas listát Bill Gates vezeti, aki összesen 2,6 milliárd dollár értékben adott el Microsoft-papírokat a tőzsdén. A Microsoft-atyát persze nem kell félteni: még mindig közel 12 százalékot birtokol a szoftveróriásban. Ugyancsak előkelő helyezést ért el Larry Ellison: az Oracle alapítója által részvényeladásból hasított 895 millió dollár a harmadik helyre elegendő. A maga 377 millió dollárjával az első húszban van még Thomas Siebel, a Siebel Systems vezére, valamint 255 milliójával Michael Dell, a hasonnevű számítógépgyártó cég feje. Lou Gerstner IBM-főnöknek ugyanakkor már nem jutott helyezés, 143 millió dolláros jövedelme azonban minden bizonnyal kellő mértékben kárpótolja.

Vállalatok (zárójelben a tavalyi helyezés)

  • 1. (1.) General Electric elektronika
  • 2. (2.) Microsoft IT-informatika
  • 3. (5.) IBM IT-informatika
  • 4. (3.) Sony fogyasztási cikk
  • 5. (4.) Coca-Cola élelmiszer

Vállalatvezetők (zárójelben a tavalyi helyezés) ás vállalataik

  • 1. (1.) Jack Welch - General Electric
  • 2. (2.) Bill Gates - Microsoft
  • 3. (6.) Warren Buffett - Berkshire Hathaway
  • 4. (3.) Lou Gerstner - IBM
  • 5. (11.) Nobuyuki Idei - Sony

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)