Budapesten jobban drágul az élet, mint vidéken

Vágólapra másolva!
A kormány elhalasztotta az üzemanyagokat terhelő adó emelését Az átlagosnál nagyobb mértékben emelkedik majd a budapesti lakások rezsije, a dohánytermékek és szeszes italok ára. A várható infláció arányában drágul a közlekedés, de csökken a távolsági telefonbeszélgetések ára. Bizonytalan, hogy mennyivel emelkednek az élelmiszerárak.
Vágólapra másolva!

A jövő év eleji áremelések adataiból kiderül, hogy a fővárosi szolgáltatók nagyobb áremeléseket terveznek, mint az országos szolgáltatást nyújtó társaságok. A fővárosban ugyanis minden szolgáltatás ára legalább akkora mértékben emelkedik, miként amekkorára a Magyar Nemzeti Bank a jövő évi inflációt várja. A jegybank elképzelései szerint jövőre 6 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak, a fővárosi közművek díjai azonban ennél többnyire gyorsabban növekednek majd. Budapesten januártól 6,9 százalékkal nő a vízdíj és 6,74 százalékkal drágul a csatornahasználati díj. Így az idei 105-ről 112,50 Ft-ra nő egy köbméter ivóvíz ára és 107-ről 114 Ft-ra emelkedik köbméterenként a csatornadíj. Azokon a területeken, amelyek nincsenek közművesítve, a szippantott szennyvíz elszállításának díja köbméterenként 831-ről 913 forintra nő, azaz 9,9 százalékkal emelkedik. Emellett 6 százalékkal növekednek a temetési díjak a fővárosban.

Budapesten jövőre 6 százalékkal drágulnak a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. tarifái. Ennek megfelelően a vonaljegy 100-ról 106 forintra, a dolgozói bérlet 3820-ról 4050 forintra, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 1240-ről 1315 Ft-ra drágul. A pótdíjak legfeljebb 12,5 százalékkal növekedhetnek.

A fővárosi közlekedést drágítja még, hogy Budapesten az átlagosnál nagyobb mértékben nő a kötelező gépjármű-felelősség-biztosítás díja. Míg országos szinten átlagosan 4,5 százalékkal kell többet fizetni ezért a szolgáltatásért, addig a budapestiek nemegyszer 20 százalékos drágulást tapasztalhatnak, miközben a vidéki autósok díja csökken. Az ígéretek szerint a casco és más biztosítási díjak az inflációnak megfelelő mértékben emelkednek.

Szintén az átlagosnál nagyobb drágulással kénytelenek szembenézni januárban a szeszes italok és a dohánytermékek kedvelői. A jövedéki adó emelése miatt ugyanis az év elejétől tizenhét százalékkal drágulnak a cigaretták és más dohánytermékek és tizenkét százalékkal emelkedik a borpárlatok, a pálinkák és más égetett szeszes italok ára. A sör várhatóan hét százalékkal drágul majd, a bor ára viszont valószínűleg nem változik, ugyanis annak jövedéki adóját nem emelik.

A megszokottól eltérően januárban nem emelkedik az üzemanyagok ára.

Máskor az év első hónapjában szokták emelni az üzemanyagokat terhelő jövedéki adót. A kormány azonban a múlt év őszén kötelezettséget vállalt arra, hogy addig nem emeli az ásványolaj jövedéki adóját, amíg a kőolaj világpiaci ára nem süllyed huszonöt dollár alá. Ezért elmaradt az olajtermékekre kivetett jövedéki adó mértékének idei emelése.

Annak ellenére, hogy a kőolaj ára az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadások következében az év végére jóval 25 dollár alá süllyedt, a kormány mégis azt kérte az Országgyűléstől, hogy engedélyezze az idei és jövő januári adóemelés júliusra történő halasztását. Így azonban július 1-jétől kétéves elmaradást bepótolva, 11 százalékkal nő majd a kőolajtermékek adótartalma, ami várhatóan 14 százalékkal drágítja majd az üzemanyagokat.

Szintén július elején drágul majd a gáz, a jelenlegi elképzelések szerint tizenkét százalékkal. A várható inflációnál kisebb mértékben emelkedik a villamos energia ára és az erőművek által melegített víz és gőz díja. A villamos energia ára átlagosan 5 százalékkal nő, ezen belül az általános lakossági tarifa áfa nélküli ára kilowattóránként 21-ről 22 forintra emelkedik, az éjszakai áram díja pedig 9,70-ről 10,20-ra nő. Az erőművek által melegített víz és gőz ára átlagosan 1 százalékkal emelkedik, ám az jelentős szórást mutat a felhasznált üzemanyag fajtájától függően.

A jegybank által előre jelzett 6 százalékos inflációnál némileg kisebb mértékben drágul a vidéki közlekedés. Jövőre a MÁV 5 százalékkal emeli a vonatjegyek árát, a Volán-társaságok pedig 6 százalékkal növelik a helyközi autóbuszok jegyeinek árát.

Még kisebb mértékben, átlagosan 3,8 százalékkal nőnek az autópálya-matricák árai az M1-es és M3-as autópályán. Az Alföldi Koncessziós Autópálya Rt. tulajdonában lévő M5-ös autópályán a matricák ára 4 százalék körüli mértékben emelkedik.

Alig érinti a közlekedési költségek változását, hogy jövőre 8-10 százalékos piacnövekedés mellett mindössze 1-2 százalékos áremelés várható az új autók piacán. A várható inflációt messze alulmúló áremelkedés elsősorban annak köszönhető, hogy idén csaknem 10 százalékkal erősödött a forint az ismert kemény valutákhoz képest.

Teljesen bizonytalan még, hogy mikortól és mennyivel kell majd többet fizetni az élelmiszerekért. A sütőipari egyesülés e havi sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy várhatóan 10 százalékkal emelkedik a sütőipari termékek termelői ára. Az áremelés legfőbb oka, hogy januártól 50 ezer forintra nő a minimálbér, ami a sütőiparban dolgozók több mint kétharmadát érinti.

Emellett jövőre 4500 forintra emelkedik az egészségügyi hozzájárulás, valamint a pékek most érvényesítik a júliusi tizenkét százalékos gázáremelést. Előrejelzéseik szerint a fehér és félbarna kenyeret kilogrammonként nettó 120-125 forintért, a kiflit és a zsemlét pedig körülbelül nettó 13 forintért adják át a kereskedelemnek, ami 170-180 forintos kilogrammonkénti kenyérárat és 18-20 forintos péksüteményárat eredményezhet.

Sokkal nehezebben lehet előre jelezni a hús- és tejárak jövő évi alakulását. A húsipari és a tejipari cégek öt-tíz százalékos áremelést szeretnének elérni az év első hónapjaiban.

Az ő érdekérvényesítési esélyeik azonban sokkal rosszabbak más iparágakéhoz képest, ugyanis legfőbb vevőik, a nagykereskedelmi áruházláncok keményen ellenállnak áremelési törekvéseiknek, miközben nem tudják gyorsan visszafogni termelésüket.

A piac üdítő színfoltja, hogy várhatóan olcsóbb lesz jövőre a távközlés. A Miniszterelnöki Hivatal várakozásai szerint a nemzetközi és a belföldi távhívások harminc-negyven százalékkal lesznek olcsóbak, miközben a helyi hívások és az előfizetői díjak nem emelkednek. Ennek ellenére úgy hírlik, a Matáv mégis 1-2 százalékos díjemelést tervez a jövő év elejére.

Giczi József

(NÉPSZAVA)

Korábban:

Áremelkedések január elsejétől
2001. december 28.

Jövőre emelkedik a kenyér ára
2001. december 27.