Euróra cserélné a forintot a magyarok többsége

Vágólapra másolva!
A magyar közvélemény nagyon kedvezően viszonyul a közös európai valutához - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felméréséből. Térségünk vizsgált országaiban ugyanis nálunk a legmagasabb az euró híveinek aránya és legalacsonyabb az elutasítók, a kérdéssel nem foglalkozók és a válaszolni nem tudók aránya.
Vágólapra másolva!

A GfK Hungária Piackutató Intézet októberben a felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fő megkérdezésével végzett felmérésének eredménye szerint a magyar felnőttek kétharmada úgy véli, hogy a forintot fel kellene váltania az eurónak. A megkérdezettek 19 százaléka amilyen hamar csak lehet, 50 százalékuk a távolabbi jövőben látja elérkezettnek az időt a pénzcserére.

Az euró mielőbbi bevezetésének hívei között Magyarországon az átlagnál nagyobb arányban vannak a 25 ezer lakosúnál nagyobb városban élők, az 50 és 60 év közöttiek, a diplomások és a vállalkozók. Euróellenesek átlagosan nagyobb arányban élnek az Alföldön, a 25 ezer lakosúnál kisebb településeken, és a háziasszonyok jelentős része sem látná szívesen a közös valutát.

A közvélemény-kutatók által feltárt összkép Magyarországon pozitívabb, mint a térség többi országban. A GfK Piackutató Intézet ugyanis több országban is elvégezte ugyanezt a kutatását. Ez alapján kiderült, hogy térségünk vizsgált országaiban az euró híveinek aránya Magyarországon a legnagyobb. Nálunk ugyanis a közvélemény 69 százaléka látná szívesen a forint helyett a közös európai valutát. Eközben a csehek 61 százaléka, a lengyeleknek pedig csak 35 százaléka vélekedik hasonlóan. Nálunk a legalacsonyabb az elutasítók, a pénznem kérdésével nem foglalkozó és a válaszolni nem tudók aránya is.

Az euró bevezetéséből most kimaradó EU-tagországok közül Nagy-Britanniában és Svédországban is elvégezték ugyanezt a kutatást. Ebből kiderült, hogy az angolok 30 százaléka akarja az eurót nemzeti valutája helyett, 53 százalékuk viszont egyszer és mindenkorra elutasítja a közös európai valuta bevezetését.

Giczi József
(NÉPSZAVA)