EU-közös pénz - átállás előtt

Vágólapra másolva!
A közös valuta készpénzként, mindennapi fizetőeszközként való bevezetése némi lélektani zűrzavart okoz majd a vásárlóknak - vélte a napokban Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, de az átállás máris teljes felfordulást okozott minden intézménynek és vállalatnak, amely érmékkel, bankjegyekkel működő automatákat és más eszközöket működtet és használ.
Vágólapra másolva!

Csupán a Coca Colának 280 ezer automatája működik az EU-ban, amelyeket át kellett alakítani euróra. A közös valutát használó tizenként EU-országban 200 ezer pénzkiadó bankautomata és megszámlálhatatlan parkolóóra, üzleti bevásárlókocsi, cigarettaautomata, jegykiadó, csomagmegőrző és hasonló, pénzbedobással működő eszköz van.

A kormányok, intézmények és a vállalatok hónapok óta mást sem tesznek, mint átállítják, átszerelik ezeket a berendezéseket. Optimista jóslataik szerint újév napjától, holnaputántól az EU-beli automaták túlnyomó többsége alkalmas lesz a több mint 300 millió ügyfél folyamatos kiszolgálására. A központi és a helyi kormányzatok gondoskodtak a pályaudvari jegykiadók és csomagmegőrzők, meg a parkolóórák átalakításáról. A bevásárlóközpont-hálózatok Franciaországtól Görögországig bizakodva jelentik, hogy a bevásárlókocsikba új érméket is lehet dugni január 1-től. A magáncégek többsége azonban a jelek szerint kihasználja, hogy a régi valuták és az új, közös érmék és bankjegyek két hónapig még egymás mellett létezhetnek.

A rohammal szemben a front első vonalát a bankautomaták tartják. Az EKB becslése szerint a lakosság legalább 70 százaléka a bankautomatákból jut majd az első euróbankjegyekhez. - Ez az eddigi egyik legnagyobb logisztikai hadművelet, amellyel Európának meg kell küzdenie - mondta az amerikai NCR Corp. vezető szakértője vasárnap a Dow Jones hírügynökségnek. Ez a vállalat gyártja az EU-ban használatos pénzkiadó automatáknak körülbelül a felét. A cég öt évvel ezelőtt kezdte a felkészülést a váltásra.

Az előrejelzések szerint Ausztriában, Luxemburgban és Hollandiában újévkor már minden bankautomatából lehet eurót kivenni. Egyes országokban szilveszterkor nem üzemelnek az automaták, másutt folyamatos üzemben zajlik az átállítás és a feltöltés. Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban és Spanyolországban újév napjára a bankautomaták 85 százalékát ígérik eurókésznek, Belgium január 2-re éri el ezt a szintet. Az EKB közlése szerint 10 milliárd euróbankjegyet hoznak forgalomba január 1-én, és további 5 milliárd a tartalék. Az árukiadó automaták üzemeltetői azonban keveslik ezt a mennyiséget, és úgy vélik, legalább féléves zűrzavar várható.

Németországban a 830 ezer cigarettaautomata március 1-ig márkát és eurót is elfogad. A Coca Cola eddig 46 ezer automatáját állította át kétvalutásra Belgiumban és Luxemburgban, és a cég szóvivője erősen ígérte, hogy január 1-re a többi országban is elkészülnek a további 242 ezer automatával. A kéthónapos átmeneti időszakban a francia, az ír és a portugál parkolóórák kétféle pénznemet fogadnak el, csakúgy, mint az osztrák repülőtéri és a francia pályaudvari csomagmegőrzők. Németországban, Berlinben azonban sok parkolóórába január 7-től már csak euróérméket lehet bedobni. Jobban járnak a kisebb német városok lakói és látogatói: sokfelé megszüntetik a parkolási díjat, amíg nincs kész az átállítás.

A szomszédos Ausztriában már 3,5 millió fogyott el az egyenként 200 schillingért vásárolható bevezetőcsomagokból, és szilveszter estétől újabb eurócsomagokat árusítanak, egyenként 500 schilling értékben. Így - és a körülbelül 2600 bankautomata feltöltésével - összesen 1,5 milliárd euró áll majd a polgárok rendelkezésére január 1-én; ez megfelel a bankautomatákból szokásos évi kivétel egyhetedének. A bécsi Rathausplatzon szilveszterkor, éjfélkor, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke, Klaus Liebscher személyesen árusítja majd az 500 schillingért kapható eurócsomagokat. A tervek szerint az EU brüsszeli bizottságának elnöke, Romano Prodi és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár pedig a Ka:rtnerstrassén fog sétálni 2001 beköszöntekor, és euróért vásárol virágot a feleségének - ki-ki a magáénak -, a sajtó jelentős számú képviselőjének kíséretében.

Az osztrák tartományi fővárosokban december 31-én este tíztől újév hajnali kettőig vásárolhatók a csomagok. A bankautomatáknak a felét Ausztria-szerte kikapcsolják szilveszterkor délután négy órakor, a másik felét pedig este hatkor. A tartályokat kicserélik és feltöltik egyenként ötezer 10 eurós és ötezer 100 eurós bankjeggyel. Az ígéret szerint az automaták este nyolctól működnek ismét, de éjféltől "egészen biztosan". Azonnali utánpótlást ígérnek, ha az első feltöltés elfogyna. Egy művelettel az eddigi 5000 schilling helyett 400 eurót lehet kivenni. Akinek sem ez, sem az 500 schillinges csomagok nem elegendők, az újév nulla órától a bécsi 1010-es postahivatalban - de akkor csakis ott - további eurókat vásárolhat.

(MTI)