Éleződik a vita a WTC bérlője és a biztosítók között

Vágólapra másolva!
Egyre éleződik a vita a lerombolt World Trade Centert biztosító cégek és az épület bérlője, Larry Silverstein között. Míg az utóbbi 7,1 milliárd dollárnyi kár megtérítését követeli, addig az Allianz AG, a Schweizer Rückversicherung és a Lloyd's csupán az összeg felét akarja megfizetni.
Vágólapra másolva!

A biztosítók állítása szerint szeptember 11-én csupán egy káresemény történt, így Silverstein cége csupán egyszeri, 3,6 milliárd dolláros kártérítésre jogosult. Silverstein - természetesen - éppen ellenkező véleményen van: szerinte két káresemény történt, így jogosan tart igényt 7,2 milliárd dollárra.

Az Allianz - az egy káreseményről szóló álláspontját megerősítendő - a New York-i bírósághoz fordult. Richard Lips, a cég egyik szóvivője kizártnak tartja, hogy az Allianz duplán fizessen - áll a Handelsblatt online kiadásában közölt cikkben. A szóvivő hozzátette: a cég minden egyes szerződésében szerepel egy úgynevezett "kettős eseményt kizáró klauzula", melyet éppen az ilyen típusú események során felmerülő dupla kárösszeg kifizetésének elkerülésére találtak ki.

Októberben az épület legnagyobb biztosítója, a Schweizer Rück. ugyancsak a bíróság segítségét kérte annak megállapítására, hogy a WTC-t ért terrortámadás - biztosítói szakzsargonban - csupán egy, és nem két külön káresemény. Larry Silverstein ugyanakkor az elmúlt héten ellenkeresettel élt, így a vitás ügyben már 18 biztosítóval áll harcban.

Az esemény biztosítási vonatkozásait illetően egyelőre a szakértők is vitatkoznak. Mark Geistfeld, a New York-i egyetem biztosításjogi professzora egy korábbi esetet említ. Egy vonatszerencsétlenség következtében két épület dőlt össze, a legfelsőbb bíróság pedig úgy ítélte meg: két külön káresemény történt. Ezzel szemben Todd Bault, biztosítás szakértő úgy véli, számos olyan precedens értékű ítélet született már, amely azt bizonyítja, hogy ilyen esetben egy káreseményt vesznek alapul a kár kifizetésekor.

(Üzleti Negyed)