Az E.ON elad, a Powergen fejleszt

Vágólapra másolva!
A német E.ON AG energiaszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy alumíniumipari érdekeltségét 3,1 milliárd euróért eladja a norvég Norsk Hydro konszernnek. A Sunday Times értesülései szerint eközben az E.ON által a közelmúltban felvásárolt brit Powergen 1 milliárd fontot fordít alternatív energiaforrások fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

A düsseldorfi központú E.ON közlése szerint a VAW alumíniumrészleg eladása 1,1 milliárd euró adómentes profitot hoz az anyavállalatnak. Az ügylet lezárása az év első negyedében várható. A tranzakciót még az illetékes versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Az ügylet révén a norvég konglomerátum Európa harmadik legnagyobb fémtermelője lesz, az E.ON pedig kulcsterületére, az energiatermelésre összpontosít, és további pénzeket gyűjt akvizíciós programjainak megvalósításához. A Norsk Hydro a VAW részleget a vetélytárs francia Pechiney elől kaparintotta meg. A Norsk Hydro 44 százaléka a norvég állam tulajdonában van.

A VAW a világ egyik vezető alumíniumtermelője, éves eladásainak értéke 3,44 milliárd euró. A világ első számú alumíniumtermelője az Alcoa, a második az Alcan Inc.

Az E.ON már korábban hírül adta: a jövőben kizárólag az energia-üzletágra akar koncentrálni, így megválik a nem szorosan e tevékenységi körhöz tartozó érdekeltségeitől. Ide tartozik a Degussa AG vegyipari leányvállalat, a csoport ingatlanrészlege, alumíniumipari és logisztikai csoportja, valamint egy amerikai fegyvergyártó leányvállalat is.

Az E.ON brit cége a megújuló energiák terén fejleszt

A Sunday Times értesülései szerint a német E.ON által a közelmúltban felvásárolt brit Powergen 1 milliárd fontot fordít megújuló energiaforrások fejlesztésére. A főleg szélparkok fejlesztésére és felállítására szánt összeg tízszerese az eddig ilyen területeken felhasznált keretnek. A lap szerint a bővítéssel 660 ezer háztartást láthatnak el alternatív energiaforrásból származó energiával.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: