Vágólapra másolva!
A holland KLM légitársaság és a British Airways (BA) ezen a héten várhatóan helymegosztási megállapodásra jut. Céljuk a szeptember 11-i amerikai terrortámadások okozta, légiközlekedést sújtó veszteségek csökkentése.
Vágólapra másolva!

A KLM szóvivője, Hugo Baas elmondta, hogy a vállalat jelenleg rövid távú, taktikai megállapodás létrehozásáról folytat tárgyalásokat a brit légitársasággal, amelyről csak a hét további részében közölnek további részleteket. Az összeolvadás lehetőségét a szóvivő cáfolta.

A két légitársaság korábban sikertelen tárgyalásokat folytatott az egyesülésről. Ezeket, ismételt bírósági pereskedés után, 2000. szeptemberben abbahagyták. Most elsőként a közel-keleti járatokat érintő együttműködésről tárgyalnak, és ha ez sikeres lesz, akkor az együttműködés kiterjeszthető - mondta a szóvivő.

A KLM és a BA októberben jelezte, hogy tárgyalnak egy általuk "korlátozott, rövid távú együttműködési tervezetnek" nevezett elképzelésről, amelynek értelmében a két légitársaság férőhelyeket értékesíthetne egymás járatain.

A tárgyalásokat azután jelentették be, hogy az Európai Bizottság jelezte: nincs akadálya, hogy légitársaságok rövid távú megállapodásokat kössenek a terrortámadások és a lassuló világgazdaság okozta veszteségek enyhítésére

A KLM a költségek visszafogására kapacitás-, létszám- és munkaidő-csökkentést vezetett be. Az utasok számának növelésére akciós utazási árakat hirdetett. A holland légitársaság múlt héten közzétett adatai szerint decemberben az utasforgalom nőtt, noha 8 százalékkal még mindig elmaradt a korábbi év azonos időszakától.

Hétfő délelőtt a KLM 13,92 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,23 euróval, azaz 1,7 százalékkal drágább a pénteki zárónál. Ugyanakkor a British Airways 2,3548 fontba került a londoni értéktőzsdén, 6,02 pennyvel kevesebbe a pénteki zárónál.

(MTI)

Ajánlat: