<P class="MsoNormal">Németországban idén 4 millió fölé emelkedhet a munkanélküliek száma

Vágólapra másolva!
A berlini DIW gazdaságkutató intézet kedden újabb borús előrejelzést adott ki a közeljövőre, befejezve a hat irányadó német gazdaságfigyelő intézet pesszimista jóslatsorozatát. A kutatók csak a második fél évben látnak esélyt a fellendülésre, az egész évre az infláció további csökkenését jósolják, becslésük szerint átlagosan a 4 millió fő feletti munkanélkülivel lehet számolni.
Vágólapra másolva!

A DIW legkorábban a második negyedévben lát lehetőséget valamelyes föllendülésre, az amerikai javulás és az Európai Központi Bank (EKB) tavalyi kamatcsökkentései nyomán. Az intézetek egyetértenek: a német gazdaságot lényegében ugyanazok a tényezők húzhatják ki a mostani kátyúból, mint amelyek beletaszították, nevezetesen a világgazdasági, azon belül is elsősorban az amerikai fejlemények.

A DIW becslése szerint az idén 0,6 százalékos átlagos gazdasági növekedés várható Németországban, ugyanannyi, mint a tavalyról, azaz 2001-ről becsült 0,6 százalék. 2000-ben a német GDP 3,0 százalékkal bővült. A DIW legújabb becslése valamivel még borúlátóbb, mint a hat intézet legutóbbi, októberi egyeztetett becslése. Akkor, erősen visszafogva a tavaszi elképzeléseket, 0,7 százalékos GDP-többletet jósoltak tavalyra, és 1,3 százalékos bővülést idénre, azaz 2002-re. A DIW kedden 2,1 százalékos növekedést valószínűsített jövőre, azaz a 2003-as évre. A német kormány változatlanul 1,25 százalékos idei GDP-növekedésben bízik.

Az utolsó negyedévben a német GDP 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest - vélte e DIW kedden. A harmadik negyedévben is 0,1 százalékos volt a visszaesés a másodikhoz képest, amikor gyakorlatilag nem változott a GDP.

A DIW keddi előrejelzése szerint az idén átlagosan 4,04 millióan lesznek a munkanélküliek Németországban, a tavalyi 3,85 millió helyett. A fogyasztóiár-infláció 1,4 százalékra lassulhat a tavalyi 2,5 százalékos átlagról. A DIW szerint az idei bérmegállapodásoknak nem lesz inflációs hatásuk. (Nemrég az EKB elnöke, Wim Duisenberg arra figyelmeztetett, hogy a német bértárgyalások eredményei miatt a bank esetleg nem hogy nem fogja tudni tovább csökkenteni kamatait, hanem egyenest kamatemelésre kényszerülhet).

A hazai fogyasztás megfelelő fellendítéséhez szükség volna arra, hogy a német kormány előre hozzon néhány, 2003-ra tervezett adókönnyítést, az Európai Központi Banknak pedig 2,50 százalékra kellene csökkentenie a jelenleg 3,25 százalékos irányadó kamatminimumát, a DIW elemzői szerint. A DIW szerint a bank még az első negyedévben minden bizonnyal tovább csökkenti kamatát - az intézet nem jósolt számot -, de utána az év folyamán többé már nem.

A DIW sürgette a német kormányt, hogy költségvetési eszközökkel támogassa a növekedést, és hagyja az államháztartási hiányt a GDP 3 százalékára nőni az idén - ez az euróövezet-tagság feltételeinek felső határa. A DIW szerint a hiány a növekedésösztönzés nélkül is el fogja érni a GDP 2,7 százalékát, messze meghaladva a kormány eredeti, 2 százalékos célszámát.

(MTI)

Ajánlat: