Fogyóban a hazai földgázkészlet

Vágólapra másolva!
A rendkívüli hideg miatt 2002. január 14-ével újabb fogyasztókat szólított fel a Mol Rt. arra, hogy a földgázról álljanak át folyékony tüzelőanyag használatára annak érdekében, hogy a tél hátralévő időszakában az energiaellátás zavartalanul biztosítható legyen mindenkinek - áll a nemzeti olajtársaság közleményében.
Vágólapra másolva!

A 2001/2002. téli szezon eddig eltelt időszakában - amely az elmúlt negyed század leghidegebb decemberét hozta - a rendkívüli módon megnövekedett földgázfogyasztói igények és a várhatóan tartósan hideg időjárás miatt további 70 nagyfogyasztónál a energiahordozó cserét rendelt el a Mol Rt. Mindez a meglévő szerződésekben vállalt kötelezettségeknek megfelelően és a szabályok által egyeztetett módon történt az úgynevezett kiegyenlítő kategóriába tartozó villamos energia termelő erőműveknél és időszakos földgázteljesítmény lekötésre szerződött ipari fogyasztóknál.

A közlemény szerint az energiahordozó csere időtartama az időjárás alakulásának függvénye. Az energiahordozók cseréje nem veszélyezteti az érintett fogyasztók energia ellátásbiztonságát, tekintettel arra, hogy földgázvásárlási szerződéseikben vállalták folyékony tüzelőanyagok készletezését és szükség esetén a földgáztüzelésről történő átállást. Ennek ellentételezéseként nem fizetnek alapdíjat, amely jelentős megtakarítást tett lehetővé számukra.

A decemberi és a mostani átállás naponta több mint 10 millió köbméter gáz fogyasztását teszi átcsoportosíthatóvá a kiugróan megnövekedett lakossági fogyasztás biztosítására. A folyékony tüzelőanyagokból a meglévő magyarországi készletek, illetve import források megfelelő fedezetet nyújtanak az elrendelt intézkedések zökkenőmentes végrehajtására, és így biztosítható, hogy ha a hideg időjárás folytatódik, akkor se kelljen gázfogyasztás korlátozást elrendelni.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: