Új vállalat-felvásárlási szabályozás készül az unióban

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság várhatóan áprilisban terjeszti elő újabb javaslatát a vállalat-felvásárlásokat szabályozó közösségi irányelvre - közölte Frits Bolkestein, a testület belső piaci ügyekért felelős tagja csütörtökön. A tervek szerint az ajánlattevők akkor kapnák meg a megvásárolni kívánt vállalat feletti ellenőrzési jogot, ha a részvények legalább 75 százalékát megszerzik, és a fennmaradó részért a felvásárlást megelőző 6-12 hónap legmagasabb árfolyamának megfelelő összeget fizetnek.
Vágólapra másolva!

A felvásárlási irányelv első változatáról csaknem 12 évi vita után, 2000 júniusában jött létre elvi megállapodás a tagországok között, az Európai Parlament azonban tavaly júliusban elvetette a tervezetet. Ezt követően új javaslatok kidolgozására szakértői csoport alakult.

A bizottságtól kapott megbízatása alapján a csoportnak elsősorban azt kellett vizsgálnia: miként érhető el, hogy a részvényesek érdekeit a tagországok mindegyikében egységes elvek alapján és szabályok szerint védjék. Meg kellett határozniuk továbbá, hogy a kisebbségi tulajdonosok részvényeinek felvásárlása esetén mi minősül méltányos árnak, illetve, hogy a többségi tulajdonosok milyen feltételek mellett vásárolhatják ki a kisebbségi részvényeseket.

Csütörtökön ismertetett jelentésükben a szakértők azt javasolják, hogy az ajánlattevők akkor szerezzenek jogot a vállalat ellenőrzésének átvételére, ha a részvények legalább 75 százalékát megszerezték. Miután a felvásárlás kezdeményezője megszerezte az ellenőrzést a másik vállalat felett, a fennmaradó részvényekért a javaslat szerint legalább ugyanolyan árat kell felajánlania, mint az ellenőrzés megszerzése előtti 6-12 hónap legmagasabb árfolyama alapján számított összeg.

Amennyiben az ajánlattevőnek sikerül megszereznie a felvásárolandó cég részvényeinek 90-95 százalékát, vagy ha ajánlatát ez utóbbi részvényeseinek legalább a 90 százaléka elfogadja, akkor jogot szerezne a kisebbségi részvényesek méltányos áron történő kivásárlására is.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió