Az ENSZ lassuló világgazdasági növekedésre számít

Vágólapra másolva!
Az ENSZ New Yorkban nyilvánosságra hozott becslése szerint az egy éve lassuló világgazdaság az idén csupán kis mértékben élénkül, sokkal lassabban, mint akár három hónapja várták. A szervezet szerint a növekedés 1,5 százalékos lesz, a világgkereskedelem idei növekedését pedig 3 százalékosra teszi. A jelentés szerint a világgkereskedelmi növekedés lassulásának fő oka a fejlődő országok gazdaságának lassulása.   
Vágólapra másolva!

A New Yorkban nyilvánosságra hozott éves ENSZ-jelentés szerint a világössztermék (GWP) az idén 1,5 százalékkal bővül a tavalyi 1,3 százalék után. A világkereskedelem 2002-ben előreláthatólag 3 százalékkal nő. Az idei kilábalás nagyrészt az amerikai gazdaság beígért élénkülésétől függ, jelentős kockázati tényezők ezen belül a tartósan magas amerikai részvényárfolyamok, az alacsony megtakarítási ráta, a magas magánadósságok és a növekvő külkereskedelmi hiány.

Az amerikai konjunktúra lassulása különösen a kelet-ázsiai és a latin-amerikai gazdaságokat érintette érzékenyen. AZ ENSZ közgazdászai szerint legalább tucatnyi nagy ipari állam süllyed recesszióba, mások az előző évnél alacsonyabb növekedéssel számolhatnak. Az Európai Unió GDP-je tavaly a becslések szerint 1,6 százalékkal emelkedett, és az ENSZ az idei évre is ennyit vár.

A jelentés szerint a stagnáló világkereskedelem a fő oka annak, hogy a fejlődő országokban lassul a fejlődés. Ennek egyik jele, hogy ezekben az országokban a külföldi közvetlen befektetések a fejlődő országokban az utóbbi években visszaestek.

A jelentés megállapítja, hogy tavaly az ipari országok között is lassult a tőzsdemozgás tavaly, hiszen fele annyi határokon átnyúló cégfúzió és felvásárlás volt, mint az előző évben.

A dokumentum szerint a politikusok feladata gondoskodni élénkítő intézkedésekről és arról, hogy a fejlődő országokat jobban bekapcsolják a világgazdaság rendszerébe. Ennek egyik eszköze lehet befolyásuk növelése a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO).

(MTI)

Ajánlat:

ENSZ