A vállalatok forgalmának 2,3 százaléka banki költség

Vágólapra másolva!
A gazdálkodó szervezetek pénzügyeinek bonyolításában három bank játszik jelentős szerepet, a vállalatok átlagos banki költsége forgalmuk 2,3 százaléka - állapítja meg a GFK Hungária Piackutató Intézet. A banki szolgáltatások közül a beruházási hitelek, a folyószámla kölcsönök és az elektronikus bankolás iránt a növekszik legnagyobb mértékben az igény a jövőben.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint a gazdálkodó szervezetek pénzügyeinek lebonyolításában a legnagyobb szerepet három pénzintézet játssza: az OTP Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, továbbá a Budapest Bank.

A vállalatoknál a banki költségek az árbevétel 2,3 százalékát teszik ki. Ennek kevesebb mint a fele kamat jellegű-, nagyobb része pedig nem kamat jellegű költség.

A legelterjedtebb banki szolgáltatások: a kötelező folyószámla-vezetés, a devizaszámla-vezetés, a folyószámlahitel, az elektronikus bankolás és a beruházási hitel.

A megkérdezettek szerint az elektronikus bankolás fő előnye, hogy időt takarít meg, elősegíti az információ gyors áramlását és könnyíti az adminisztrációt. Ellenérzést vált ki azonban, hogy a rendszer kiépítése túl költséges és szétrombolja a személyes kapcsolatokat. Jelenleg a megkérdezett vállalatok 27 százaléka használ internetes banki szolgáltatásokat.

A gazdálkodó szervezetek a többpólusú banki kapcsolattartással szemben arra törekednek, hogy lehetőleg csak egy pénzintézettel álljanak kapcsolatban. Fő pénzintézetükkel a cégek 92 százaléka leggyakrabban még mindig személyesen tartja a kapcsolatot.