Jelentősen romló vállalati adósi besorolások

Vágólapra másolva!
Tavaly "példátlan mértékben" romlott a pénzügyi szektoron kívüli nyugat-európai vállalati szféra átlagos adósi minősítése, s a folyamat - jóllehet lassabb ütemben - az idén is folytatódik - áll a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban kiadott éves összesítésében.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint 2001-ben 123 nyugat-európai vállalat besorolása romlott, s az osztályzatrontások összesen 458,2 milliárd dollárnyi adósságot érintettek. Ezzel szemben alig 16 felminősítés állt, összesen 24,1 milliárd dollár javított besorolású vállalati adóssággal.

A leminősítések zöme a távközlési és a légi közlekedési szektorokat sújtotta; az előbbiben hajtotta végre a Moody's az összes tavalyi európai vállalati besorolás-rontás 37 százalékát.

A hitelminősítő szerint az európai vállalati adósi minőség ilyen mértékű tavalyi zuhanását a vártnál is erősebb általános gazdasági lassulás okozta. A megtorpanást elsősorban azok a vállalatok szenvedték meg, amelyek beruházásaik finanszírozási terveit túlzottan derűlátó eredmény-előrejelzésekre alapozták. Emellett a romló vagyonértékelés sok vállalat számára lehetetlenné tette, hogy vagyonértékesítéssel fizesse ki fennálló adósságát - áll a Moody's jelentésében.

A hitelminősítő szerint a szeptember 11-ei amerikai merénylethullám kétségtelenül rontotta ugyan a vállalati eredménykilátásokat, a vállalati szféra adósi minőségének romlási folyamata azonban már javában tartott a támadások előtt is.

A jelenség idei folytatódását valószínűsíti, hogy 2001 végén a további leminősítési felülvizsgálat alatt álló európai vállalatok száma ötszöröse volt a felminősítési vizsgálat alatt állókénak.

(MTI)

Ajánlat:

Moody's