Pesszimistábbak a cégvezetők

Vágólapra másolva!
Még mindig nem ragadt át a lakosság felhőtlen derűlátása az üzleti szférára - szűrhető le a következtetés a GKI Gazdaságkutató Rt. havi konjunktúra- jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Decemberben kissé emelkedett a GKI Rt. (szezonálisan kiigazított) konjunktúraindexének értéke. Ez a lakossági várakozások 2001. egészére jellemző javulásának és az év folyamán szinte folyamatosan romló üzleti várakozások minimális javulásának eredője. Az üzleti és lakossági szféra véleményének egymástól markánsan eltérő voltát jól illusztrálja, hogy a vizsgálatok hatéves történetében a háztartások először voltak optimistábbak a vállalkozásoknál. Az üzleti világban decemberben az ipari és kereskedelmi várakozások is javultak, ha csak minimális mértékben is. Az ipari cégek esetében némi bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók az elmúlt negyedév termelési színvonalának romlásával szemben a következő negyedévet már optimistábban látták, mint novemberben, s a saját termelésű készletek megítélése is kissé kedvezőbbé vált. Ugyanakkor a belföldi és export-rendelésállomány megítélése egyaránt romlott.

A kereskedelmi cégek várakozásai alig változtak, rendelésállományuk kissé javult. Decemberben számottevően javult a háztartások véleménye saját pénzügyi helyzetük alakulásáról, s e téren a 2002-es évet tekintve is optimistábbak lettek.

Az emberek decemberben az infláció stagnálását érzékelték, s inflációs várakozásaik sem mérséklődtek. A novemberi megugrást követően nem változott a lakosság vásárlási kedve. Decemberben nem változott a lakosság megtakarítási hajlandósága, ugyanakkor a következő 12 hónapra vonatkozó megtakarítási tervek erősödtek.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

GKI Rt.

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)