Az éves infláció 9,2 százalékos volt 2001-ben

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak tavaly éves átlagban 9,2 százalékkal nőttek, decemberben 0,1 százalékkal haladták meg a novemberi, és 6,8 százalékkal a 2000 decemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az éves infláció 2000-ben 9,8 százalék volt.
Vágólapra másolva!

Decemberben jelentősen, 6,8 százalékkal csökkent a sertéshús, 3 százalékkal a liszt, 1,1 százalékkal a baromfihús, 0,8 százalékkal a tejtermékek ára. Drágultak viszont 3,4 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 2,1 százalékkal a tojás, 1,9 százalékkal a sertészsiradék.

A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 0,3 százalékkal kerültek kevesebbe decemberben, mint az előző hónapban, a háztartási energia ára 0,1 százalékkal emelkedett, a szolgáltatások 0,2 százalékkal drágultak. A ruházati cikkeknél 0,8 százalékos volt a havi áremelkedés.

A KSH szerint a decemberi áremelkedés teljes mértékben piaci indítattású volt.

Egy év alatt, 2000 decemberéhez képest, az élelmiszerek árai 9,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős volt a szóródás: a sertészsiradék 25, az étolaj 22, a szalonna 21, a tej 18, a cukor 16 százalékkal drágult. Jóval átlag alatti volt a rizs árának 2 százalékos, a csokoládé, kakaó 4 százalékos, és a margarin 5 százalékos emelkedése.

A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel korábban. Az átlagosnál kisebb mértékben, 2,1 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, üzemanyagok és 4,8 százalékkal a ruházkodási cikkek. A háztartási energia árának 7,5 százalékos, a szolgáltatások 8,4 százalékos, a szeszes italok, dohányáruk 10,3 százalékos növekedése viszont átlag feletti volt.

A jegybank elnöke örül a kedvező inflációs adatoknak

A jegybank 2001-re 9,3 százalékos éves átlagos inflációt, decemberre 7 százalék körüli év/év alapon számolt emelkedést prognosztizált, míg az elemzők tavaly decemberre 6,92 százalékos éves fogyasztói áremelkedést vártak. Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: örül neki, hogy még az jegybank által kitűzöttnél is jobban alakultak a fogyasztói árak tavaly decemberben.

Júliusban változott a trend

A KSH közlése szerint az infláció trendjét vizsgálva az elmúlt év két jól elhatárolható szakaszra bontható: januártól májusig a 12 havi fogyasztói árszínvonal változás mértéke 10,1 százalékról 10,8 százalékra nőtt, majd júniustól beindult egy gyors ütemű mérséklődés. Júliusban ismét egyszámjegyűvé vált az inflációs ráta, akkor 9,4 százalék volt.

A maginfláció az év egészében 9,5 százalék volt, decemberben novemberhez képest 0,7 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,1 százalék.

A maginflációs ráta egyébként szintén az év első felében emelkedett, majd a júliusi 10,4 százalékos csúcsérték után fokozatosan csökkenni kezdett a decemberi 8,1 százalékig.

A külföldi elemzők a jó adatok tükrében további kamatcsökkentést valószínűsítenek

Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney befektetési ház vezető térségi elemzője és Juliet Sampson, a Bank of America londoni irodájának térségi stratégája szerint a mostani kedvező adat erősíti a további kamatcsökkentések valószínűségét, s a ház a következő hónapokban számít is a monetáris enyhítés folytatódására. Sampson szerint egyre valószínűbb, hogy az MNB már január 21-én kamatot csökkent.

Groenenberg ugyanakkor megkérdőjelezi az idei inflációs célkitűzés elérhetőségét, mert a 4,5 százalékos cél a gazdaság lassulása és a kedvező termelői szintű inflációs számok ellenére is "rendkívül ambiciózus". Az elemző 2002 végére inkább 6 százalékos, esetleg ennél valamivel kisebb inflációt tart valószínűnek. Ez azt is jelenti, hogy a jegybank az év későbbi szakaszában már nem tudja folytatni a monetáris enyhítési kurzust - tette hozzá. Juliet Sampson azt mondta, hogy ha az élelmiszer- és energiahordozó-árak nem alakulnak kedvezően, akkor "nagyon könnyen" 7 százalék körül is lehet az idei év végi infláció, ami jóval meghaladja még az elemzői konszenzust is.

Charles Robertson, az ING Barings szakértője az élelmiszerárak inflációcsökkentő hatása várhatóan egészen nyárig folytatódik, de utána növekedhet az inflációs nyomás. Robertson szerint májusra 4,5 százalékig csökkenhet az éves infláció, az év végéig azonban 5 százalékra kúszhat vissza. Az elemző januárra 6,3 százalékos 12 havi fogyasztói inflációt jósolt.

(MTI)

Ajánlat:

KSH