Hatástalan vészjelzések az Enronnál

Vágólapra másolva!
Egyre több jel mutat arra, hogy a becsődölt Enron teljhatalmú ura az előzetes sejtéseknél is "sárosabb" az energiabirodalom bukásában. Egy, az amerikai képviselőház energia- és kereskedelemügyi bizottsága által hétfő este közreadott levél például egyértelműen arról tanúskodik, hogy Kenneth Lay már jóval a vég kezdete előtt tisztában volt az obskurus üzelmekkel, s hogy esze ágában sem volt bármit is tenni ellenük. Persze miért is lett volna: egyre valószínűbbnek tűnik, hogy minden szigorúan az ő utasítására történt.
Vágólapra másolva!

A tavaly augusztusi keltezésű, Sherron Watkins, az Enron vállalatfejlesztésért felelős alelnöke tollából származó levél világosan felhívja Kenneth Lay figyelmét a visszásságokra: "attól félek, óriási botrány felé haladunk, az elszámolásaink alig egyeznek a valósággal". A menedzserasszony külön kiemeli az Enron sötét számviteli praktikáit, valamint a pénzügyi vezetés által létrehozott "partneri rendszert", amely kizárólag a veszteségek elfedésére szolgál. A partnerek olyan - jogilag önálló, a vezetés tagjainak tulajdonában álló - cégek voltak, amelyek különféle könyvviteli módszerekkel "átszivattyúzták" az imígyen mínuszaitól megszabaduló Enron veszteségeit.

Watkins Layhez intézett levelében ugyancsak kemény szavakkal illeti a cégvezetés struccpolitikáját, valamint azt a tényt, hogy a munkatársak a kétes vállalati praktikákkal kapcsolatban feltett kérdéseikre választ egyáltalán nem kapnak. A neves New York Times még azt is tudni véli, hogy Watkins szó szerint idézi az egyik menedzsert: "bár tudom, hogy mindannyiunk számára szörnyűséges következményekkel járna, ám mégis abban reménykedem, hogy rajtakapnak minket. Sajnos nem vagyunk több egy gátlástalan csaló vállalatnál."

A menedzserasszony sokatmondó szavakkal fejti ki véleményét a praktikákból hasznot húzókról is: "sokat gondolkodtam a dolgon. Partnereinken, valamint az egyéb intézkedéseken keresztül magas részvényárfolyamokat értünk el, ami persze egy részvénytulajdonosnak sem jött roszszul. Mindennek a visszafordíthatósága azonban már lehetetlennek tűnik: mintha egy korábban kirabolt bankba próbálnánk viszszacsempészni a pénzt." Nem állítható ugyanakkor, hogy Kenneth Layt hidegen hagyta volna Sherron Watkins levele. A New York Times úgy tudja, hogy az Enron-vezér szinte azonnal a céghez közel álló ügyvédi irodához, a Vinson&Elkinshez fordult, amelyet a levél állításainak kivizsgálására kért. Az ügyvédek persze nem találtak semmit, ami viszont - s a legtöbb elemző ebben látja Lay zsenialitását - lefedezte az Enron-főnököt. A Vinson&Elkins pártatlanságával kapcsolatban az utóbbi időben mindenesetre felvetődött némi kétely: az ügyvédi iroda rendkívül közel állt a Lay-birodalomhoz, egy ideig például irodájának is az Enron houstoni főhadiszállása adott helyet.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Terebélyesedő Enron-botrány
(2002. január 11.)