Decemberben nőtt a háztartások megtakarítása

Vágólapra másolva!
A háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása decemberben a múlt év legmagasabb értékét érte el, az előzetes adatok szerint 101,4 milliárd forintot tett ki - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön. Az adatok szerint a háztartások nettó pénzügyi vagyona közel 6468 milliárd forint volt az év utolsó hónapjában, a lakosság birtokában lévő készpénzállomány pedig 41,6 milliárd forinttal haladta meg a novemberi szintet.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint a háztartások nettó pénzügyi vagyona december végén 6581 milliárd forint volt, szemben a november végi 6467,7 milliárd forinttal, illetve a 2000 december végi 5893,9 milliárd forinttal.

A háztartások hiteltartozása 29,4 milliárd forinttal nőtt decemberben. Ezen belül az ingatlan-hitelek 16 milliárd, a fogyasztási hitelek 11,6 milliárd forinttal bővültek. A háztartások tartozásai egy év alatt 912,5 milliárd forintról 941,9 milliárd forintra nőttek 2001 december végére.

A külföldi készpénz állomány a megszűnő valuták átváltása miatt decemberben jelentősen, 35,3 milliárd forinttal csökkent, és egyéb instrumentumokban, devizabetétben, forintbetétben, forintkészpénzben jelent meg.

A külföldi készpénzt egyébként az MNB korábban nem mutatta ki a háztartások pénzügyi vagyonában. Az új statisztikai adatot az uniós országok valutáinak megszűnése miatti jelentős változás kezelésére vezették be - jegyzi meg a közlemény. A tapasztalatok szerint a megszűnő valuták átváltása 2001 utolsó két hónapjára koncentrálódott. A külföldi készpénz állománya a jegybank becslése szerint mintegy 70 milliárd forint volt október végén, amelyből novemberben 7,6 milliárd, decemberben 34,4 milliárd forint értékben helyezett el más instrumentumokba vagy költött el a lakosság.

Decemberben folytatódott a forintkészpénz állomány emelkedése. A háztartások birtokában lévő készpénzmennyiség 41,6 milliárd forinttal haladta meg a november végi állományt.

Az értékpapírformák közül a befektetési jegyek iránt mutatkozott kereslet decemberben, állományuk 17,7 milliárd forinttal volt magasabb, mint egy hónappal korábban. A nem hitelintézeti értékpapírok teljes állománya 17,6 milliárd forinttal nőtt az év utolsó hónapjában.

(MTI)

Ajánlat: