<P class="MsoNormal">Agrárügyben átmeneti időszakot javasolnak az uniós miniszterek

Vágólapra másolva!
Az EU-országok többsége támogatja a belépő országok gazdálkodóinak nyújtandó közvetlen agrártámogatásokat, egészen a belépés pillanatától, mindazonáltal úgy vélik, hogy akár tíz évig terjedő, átmeneti időszakot kell hagyni, míg a támogatások teljesen elérik az EU-beli szintet.
Vágólapra másolva!

Ez az eredménye azoknak a megbeszéléseknek, amelyeket a spanyol mezőgazdasági miniszter, az EU-agrárminiszterek tanácsának új elnöke, Miguel Arias Canete Bécsben osztrák kollégájával, Wilhelm Moltererrel folytatott.

Arias Canete szerint a vitatott agrárpolitikai kérdésben, hogy a közvetlen kifizetéseket azonnal alkalmazzák-e az új belépőkre, világos "igen" mutatkozik a tagországok körében, természetesen egy - például tízéves - átmeneti időszakkal, amely alatt a kelet-európai gazdálkodókhoz áramló támogatási összegek fokozatosan megközelítik a nyugat-európai szintet.

Mint elmondta, a közvetlen kifizetéseket erősen támogatja Hollandia és Németország - bár különböző megközelítésből -, és Ausztria is a közvetlen kifizetések mellett van. Molterer osztrák agrárminiszter szerint az egységes piacon nem lehet két különböző piaci szabályozásról beszélni, az agrárpénzek kérdése éppen olyan, mint például az élelmiszerbiztonsági követelmények - függetlenül a szükséges átmenettől.

Mint a spanyol politikus elmondta, az EU-bővítés különösen kényes és költséges agrárpolitikai kérdései az első helyen állnak napirendjén.

(MTI)