Fejvesztve menekül a tőke Izraelből

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mélységbe zuhant az izraeli turizmus. Az országban tavaly harminckét szállodát zártak be, s hatvanezer embert bocsátottak el a munkahelyéről. Az év végi mérleg szerint 2001 volt az izraeli gazdaság legrosszabb éve 1953 óta.
Vágólapra másolva!

Az izraeli gazdaság fejlődése alapvetően függ a világgazdaság trendjeitől, s így a recesszióba kétségkívül "besegítenek" a világgazdaságban mutatkozó válságjegyek. Ám abban mindenki egyetért, tudatta a Magyar Hírlappal Kövesi Ariela, a Magyar Turizmus Rt. tel-avivi képviseletének vezetője, hogy a gazdasági hanyatlás oka a politikai, biztonsági feszültség. A külföldi tőke nem jön, hanem pánikszerűen menekül.

Ebben a helyzetben a legérintettebb ágazat a turizmus - mondta a külképviselő. Érthető. Hiszen a világot újra és újra elárasztják a hírek és a képek a terrorakciókról, az öngyilkos merénylők pedig minden esetben olyan helyen robbantanak, ahol sok ember van együtt. A külföldiek persze nem érezhetik magukat biztonságban az izraeli városok utcáin.

Az idegenforgalom, melyre Izrael mindig olyan büszke volt, emiatt az eddig látott legmélyebb válságba zuhant. A veszteségeket dollármilliárdokban mérik. 32 szállodát bezártak, 60 ezer embert elbocsátottak a munkahelyéről, s összességében mintegy 60-70 százalékkal csökkent az Izraelbe utazók száma.

A kiutazás terén viszont nagyon jó évet zártak, 3850000 kiutazást jegyeztek 2001-ben. (Izrael lakossága: 6,6 millió fő - az arab lakossággal együtt.)

Az izraelinek külföldön minden olcsó - sorolta a képviselő, vonzerő a különleges élmény és a biztonság. Elárasztják őket az egzotikus és olcsó utakat kínáló ajánlatokkal. A bankok pedig meghitelezik az utazás költségét, amit részletfizetéssel törleszthetnek. A repülőjegyet és a szállodát együtt rendelik meg, a programot mindenki maga szervezi. Még a csoportos utaknál is ez a követelmény.

A Magyarországra érkező forgalom a vártnak megfelelően alakult, azaz erőteljes volt az izraeli beutazás. November végéig 34,3 százalékkal nőtt a látogatók száma, s ez azért is jelentős, mert a kettős állampolgárok beutazásait nem tartalmazza. A vendégek száma 51,4, a vendégéjszakáké 47,5 százalékkal emelkedett. A magyarok beutazás Izraelbe szinte jelentéktelen, mindössze néhány ezren utaztak el az országba. Ennek egyrészt az az oka, hogy az izraeli utak nagyon drágák, de a biztonság hiánya, és az, hogy a zarándokhelyeket nem lehet meglátogatni, érthetően sokakat arra ösztönöz, hogy később utazzanak.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)