Továbbra is jól teljesít az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipar termelése tavaly novemberben szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva 4,1 százalékkal nőtt éves, és 1,4 százalékkal havi összevetésben - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai egy év alatt 5,7 százalékkal nőttek.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése emlékeztet: az építőipari termelése 2001 októberében szezonálisan és munkanap tényezővel kiigazítva 2,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a megelőző hónapok kiugróan magas szintjéhez képest azonban a termelés 3,8 százalékkal csökkent.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése tavaly novemberben 7,2 százalékkal, 2001 első tizenegy hónapjában 9,3 százalékkal nőtt. A befejező építés alágazat gyors ütemű növekedése is folytatódott: novemberben 23 százalékos éves bővülést regisztráltak, míg az épületgépészeti szerelés alágazat-termelése 3,3 százalékkal csökkent. Jelentősen, 15,2 százalékkal emelkedett az épületek építése az államilag támogatott lakásépítések miatt.

Tavaly az első 11 hónapban a legnagyobb mértékben, 22,6 százalékkal az észak-alföldi székhelyű szervezetek termelése emelkedett. Csökkent viszont 3 százalékkal a közép-dunántúli és 1,4 százalékkal az észak-magyarországi székhelyű cégek építőipari termelése.

Az építőipari tevékenység költségalapon számított árai tavaly novemberben 5,7 százalékkal nőttek éves összevetésben - áll a KSH jelentésében.

(MTI)

Ajánlat:

KSH