Szétaprózott az építésügyi igazgatás

Vágólapra másolva!
A főhatóságok között feldarabolt szabályozás nem kedvez az építésügynek. A mostani kormány támogatni akarja a munkaadók szolgálatilakás-építését, míg az MSZP - ha kormányra kerül - a legkedvezményesebb hitelt nyújtja a használt lakást vásárlóknak is, továbbá felemeli az egy- és kétgyerekesek szocpolkedvezményét - hangzott el a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) által szervezett tegnapi konferencián.
Vágólapra másolva!

A klasszikus építésügyi hatósági feladatok az FVM kezében vannak, de az előírások betartatásához már nincs eszköz a kezében. Mindössze 28 építésügyi ellenőr tevékenykedik az országban. Amerikában a családi házaknál sem lehet folytatni az építést, amíg az előző fázist nem látta a hatóság embere (más országokban építési rendőrség működik). A lakásépítés - a forrásokkal együtt - a GM kezébe került, de a finanszírozás alapvetően a PM jogköre. Szerepe van még az építésben a környezetvédelmi és a közlekedési tárcának is, az önkormányzati feladatok felett pedig a BM bábáskodik. - hatszereplős hatósági rendszer helyett szeretnének egységes irányítást a parlamenti pártok ugyanúgy, mint az érdekelt piaci szereplők érdekképviseletei. A forma - hogy minisztériumnak vagy más főhatóságnak hívják - másodlagos.

Sasvári Szilárd, a Fidesz képviseletében a lakástámogatással kapcsolatban egy új elemet vázolt, ez pedig a szolgálati lakásokhoz kapcsolódik. Az elképzelés szerint az adókedvezmény mellett közvetlen támogatásra is számíthatnak a munkaadók. Horváth Csaba (MSZP) úgy vélte, hogy nem a kamattámogatás a cél, hanem az, hogy több lakás épüljön. Ebből vita kerekedett, mivel szerinte 26 ezer új lakás épült a múlt évben, Sasvári Szilárd viszont állította, hogy a végelszámoláskor 30 ezernél is több lesz.

Az MSZP programjából Csabai Lászlóné képviselő azt emelte ki, hogy a használt lakás vásárlása ugyanolyan kedvezményeket élvezne, mint az új lakásé. Az egy- és kétgyerekeseknél megemelnék a szociálpolitikai támogatást és megújítanák a lakásszövetkezeteket.

Vita bontakozott ki arról, hogy az önkormányzati önállóság vagy az állami szabályozás legyen erősebb? A kérdés nem akadémikus, mivel néhány Balaton-parti település belterülete ma már eléri egy fővárosi kerületét. Vagy másik példa: Óbuda a közlekedés megoldatlansága miatt nem épít lakóparkokat, viszont a mögötte lévő községek százszámra parcellázzák a telkeket, miközben már napközben is bedugulnak az Árpád hídhoz vezető utak. Erre hangzott el javaslatként a francia példa, ahol törvényt hoztak a városok szolidaritásáról, amely az összehangolt fejlesztést célozza.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed rovata)