Fellendülésre számít az EKB 2002 folyamán

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtökön fokozatos fellendülést jósolt az euróövezetnek a 2002. évre, és megerősítette várakozását, hogy a pénzügyi unió tagországaiban az átlagos infláció biztonságosan a 2 százalék alá csökken. Mindazonáltal az eurózóna gazdaságai az év elején azonban még várhatóan "gyengék" lesznek.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerzői úgy vélik: a fellendülés idejét és erejét egyelőre nem lehet előre látni, a felmérések szerint azonban a bizalomhiány túl lehet a mélyponton, és a külső kereslet is a stabilizálódás első jeleit mutatja. A tőkepiacok alakulása ugyancsak közelgő javulást sejtet - tették hozzá.

Az EKB elemőzi úgy érzik, hogy az eurókészpénzre való áttérésnek nem lesz tartós hatása a térség inflációjára, de figyelmeztettek, hogy az infláció tartós letöréséhez mérsékelni kell a bérköveteléseket.

A jelentés szinte szóról-szóra megismételte, amit az EKB elnöke, Wim Duisenberg szerdán mondott európai parlamenti meghallgatásán. Az EKB jelenlegi, 3,25 százalékos irányadó kamata megfelelő, de a helyzetet át kell értékelni a következő hónapokban, ha a likviditás utóbbi időben tapasztalt gyors növekedése nem fordul meg - mondta Duisenberg, szakértők szerint a kamatemelés lehetőségére utalva.

Az EKB tavaly négy alkalommal csökkentette irányadó rátáját, a változó kamatú repotenderhez rendelt kéthetes refinanszírozási kamatminimumot, összesen 1,5 százalékponttal. Óvatosságát túlzottnak tartja a legtöbb közgazdász, egyebek közt az OECD elemző csoportja.

(MTI)