Vágólapra másolva!
Egyelőre sem a tendert meghirdető Magyar Posta Tetra Rt., sem pedig a tender egyik esélyese, a Nokia nem kíván részletekkel szolgálni a pályázatról, annak sikertelenségéről, igaz a pályázók még nem kapták meg a hivatalos, írásos értesítést az eredményről. A kiíró szerint egyik ajánlat sem felelt meg a hatályos jogi szabályozásban előírt nemzetbiztonsági és védelmi követelményeknek. A Motorola szerint a döntésnek és a döntés indoklásának az európai szakmai közvélemény számára is üzenete van.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta szerdán eredménytelennek nyilvánította a Magyar Fejlesztési Bankkal közös leányvállalata, a Tetra Rt. által az egységes digitális rádiótávközlő rendszer kiépítésére kiírt pályázatot. A tender kiírójának indoklása szerint a Nokia és Motorola által benyújtott ajánlatok nem feleltek meg a hatályos jogi szabályozásban előírt nemzetbiztonsági és védelmi követelményeknek, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy a döntés hogyan befolyásolja a Tetra-rendszer jövőjét. A posta egy korábbi közleménye szerint az előminősítési eljárásban mindkét jelentkező cég eleget tett a pályázati kiírásban megfogalmazott feltételeknek.

A Magyar Posta Tetra Rt. szóvivője elmondta: pillanatnyilag a szerdai közleménynél bővebb tájékoztatást nem kívánnak adni az ügyben, és valószínűleg a közeljövőben sem várható a döntés részletezése.

A Nokia Hungary ugyancsak nem kommentálta a szerdai híreket, a Motorola Magyarország Kft. azonban sajtótájékoztatót tartott pénteken Tetra-ügyben. A tájékoztatón a cég projekt-igazgatója, Galambos József elmondta: a Motorola nem tekinti lezárt folyamatnak a készenléti Tetra-rendszer magyarországi megvalósítását.

Galambos szerint a Tetra európai szabványa azért jött létre, hogy a készenléti szervezetek kommunikálhassanak egymással, melynek a rendszer megfelel, éppen ezért a Magyar Posta Tetra Rt. indoklása, mely szerint egyik ajánlat sem felelt meg a hatályos jogi szabályozásban előírt nemzetbiztonsági és védelmi követelményeknek, az európai szakmai közvélemény számára is üzenete van.

Az igazgató hangsúlyozta: a Motorola rendszere a Pentagonban, illetve a CIA-nál és az FBI-nál már működik, ezért bármikor készek válaszolni bármilyen a rendszerrel kapcsolatban felmerülő kérdésre. Vannak olyan titkok, amelyek kifejtéséhez a jelenlegi partneri viszony nem elég, s ezért akár kormányszintű garanciát kell vállalni Magyarországnak arra, hogy a titkossággal összefüggő bizonyos kulcsok és megoldások harmadik országba nem kerülnek ki - tette hozzá Galambos.

A Motorola képviselője szerint kérdéses az is, hogy ki lehet-e írni egy új tendert, hiszen a cégek a közös eredményhirdetés során megismerkedhettek egymás árajánlataival.

Az igazgató kérdésekre válaszolva kifejtette: nem tudják pontosan, melyek azok a nemzetbiztonsági kérdések, amelyekre válaszolniuk kellene.

A Motorola még nem kapott hivatalos írásos értesítést az eredménytelen pályázatról, és arról, hogy az eljárást lezárták, ezért, minden, amit a pénteki sajtótájékoztatón elmondott, az MTI szerda esti hírén alapul.

A több mint 50 milliárd forintba kerülő Tetra-rendszert a kormány a Magyar Fejlesztési Bank által felvett hitelekből finanszírozza, és a kabinet eredeti tervei szerint az állami szervek már használták volna az esetleges tavaszi árhullám levonulásakor.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Posta