Angliában is Enron-botrány készül

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniába is átcsaptak a decemberben csődbe jutott amerikai energetikai óriás, az Enron ügyének hullámai; a kormányzó Munkáspárt egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy tárja föl kapcsolatait az amerikai vállalattal és annak könyvvizsgálójával, az Arthur Andersennel.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Konzervatív Párt parlamenti vizsgálatot követel annak tisztázására, hogy az Enron európai leányvállalata nagy összegű anyagi támogatásban részesítette a Munkáspártot azért, hogy közvetlenül lobbizhasson a brit kormánynál az energetikai szektor liberalizációjának megvalósítása idején.

Hasonló kéréssel állt elő hétfőn a kisebbik brit ellenzéki párt, a liberális demokraták pénzügyi szóvivője, aki a Munkáspárt ás az Enron könyvvizsgálója, az Arthur Andersen közötti viszonyt kívánja parlamenti bizottsági vizsgálat tárgyává tenni.

A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfői sajtóértekezletén visszautasította a feltételezéseket, hogy "helytelen kapcsolat" lett volna a munkáspárti kormány és a csődbe ment amerikai vállalat között. Elismerte, hogy a kormány illetékes miniszterei és államminiszterei 1998-2000 között számtalanszor találkoztak az Enron vezetőivel, de mint mondta, ugyanilyen találkozók zajlottak le más energetikai nagyvállalatok illetékeseivel is. A kormány mindig képes volt elkülöníteni a Munkáspártnak juttatott adományokat a politikai befolyástól - hangoztatta az illetékes.

A hét végén Ralph Hodge, az Enron Europe volt elnöke egy vasárnapi brit lapnak feltárta, hogy a vállalat 36 ezer fonttal támogatta a Labourt 1997-2000 között. Elmondta, hogy 1998-ban személyesen találkozott Peter Mandelson akkori ipari és kereskedelmi miniszterrel a brit energiapolitika megvitatására. A találkozón sürgette a gázüzemű áramtermelők szigetországi építésére bevezetett moratórium feloldását. A tilalmat 2000-ben az akkori ipari miniszter, Stephen Byers oldotta fel.

(MTI)