Kétséges a gdanski olajfinomító magánosítása

Vágólapra másolva!
A Rotch Energy konzorcium nem tud hitelt érdemlő pénzügyi biztosítékokat bemutatni a gdanski kőolaj-finomító (RG) 75 százalékos részvénycsomagjának megvételére - közölte hétfőn a lengyel kincstárügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Wieslaw Kaczmarek egy internetes beszélgetésen azt mondta, hogy a befektető minden erőfeszítése ellenére nem képes hitelesen igazolni lehetőségeit. A tranzakció lezárása a befektetőtől függ, nem a kincstárügyi minisztérium szándékától - tette hozzá.

A lengyel olajipar privatizációját intéző Nafta Polska a brit Rotch Energyvel folytat kizárólagos tárgyalásokat a gdanski kőolaj-finomító - Lengyelország második legnagyobb olajcége - privatizációjának ügyében. A másik érdeklődő a Mol Rt. volt, amely - miután alulmaradt a Rotch Energyvel szemben - bejelentette, hogy továbbra is fenntartja ajánlatát.

Január közepén, Vlagyimir Putyin hivatalos lengyelországi látogatásakor az orosz Jukosz konszern bejelentette, hogy úgyszintén érdeklődik az RG iránt. Kaczmarek hétfőn azt mondta, hogy az orosz ajánlatot "a jelenlegi szakaszban" nem veszik figyelembe, de "számolni kell azzal a helyzettel, hogy tíz évi távollét után az orosz befektetők ismét megjelennek Lengyelországban".

A miniszter korábban azt mondta, hogy ha a gdanski finomító immár második privatizációs kísérlete nem járna sikerrel, fontolóra veszik a procedúra megismétlését, vagy az RG összekapcsolását az első számú olajipari vállalattal, a plocki PKN Orlennel. Ez utóbbi privatizációjában szintén érdekelt a Mol Rt. A Nafta Polska a múlt héten azt jelentette be, hogy elhalasztotta a döntést a PKN Orlen 17,58 százalékos részvényértékesítésének ügyében.

(MTI)