Vágólapra másolva!
Előzetes adatok alapján tavaly a reálbérek 8 százalékkal nőttek - közölte hétfőn a Gazdasági Minisztérium. Az év első tizenegy hónapjában a reálkeresetek 7,7 százalékkal nőttek, és a gazdasági tárca szerint a köztisztviselői és közalkalmazotti béremelések miatt a decemberi adat tovább javítja az éves átlagot.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva a Gazdasági Minisztérium úgy tájékoztatott, hogy a tavalyi év első tizenegy hónapjában a reálkeresetek 7,7 százalékkal nőttek; ebből 1,4 százalékpontot tett ki a gyermekek után járó adókedvezmények emelkedése.

A tárca számításai szerint a decemberi adat javítja majd az éves átlagot a tavalyi év második félévében megvalósult köztisztviselői, rendészeti és pedagógus illetmény-emelkedés miatt.

A távirati iroda emlékeztet: a gazdasági tárca és a KSH eltérően számítja a reálbért. Míg a KSH nem veszi figyelembe a reálbér-alakulásnál a családi adókedvezményeket, addig a minisztérium ezt is a reálbért befolyásoló jövedelem-tényezőnek tartja.

(MTI)

Ajánlat: