Váratlan gazdasági növekedés az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
A kereskedelmi tárca előzetes adatai szerint 2001 utolsó negyedévében 0,2 százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága éves összevetésben; elemzők előzetesen 1,1 százalékos GDP-csökkenést valószínűsítettek - adta hírül a Bloomberg hírügynökség. A meglepően jó adatok elemzők szerint a tavaly márciusban kezdődött gazdasági megtorpanás végét jelzik.
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal jobb GDP-adatot a jelentősen bővülő kormányzati kiadásokkal és az élénkülő magánfogyasztással indokolták a hírügynökségnek nyilatkozó elemzők. Hozzátették: a fogyasztás élénkülése miatt a raktárkészletek megcsappantak, ami az ipari termelés növekedéséhez és a gazdasági növekedés gyorsulásához vezethet.

A kereskedelmi tárca előzetes adatként azt is közölte, hogy 2001-ben mindössze 1,1, százalékkal bővült az Egyesült Államok gazdasága, méghozzá úgy, hogy április és december között a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal csökkent.

A nyilvánosságra hozott adatok még valószínűbbé teszik, hogy az amerikai gazdaság túljutott a válság mélypontján, és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve döntéshozói szerdai ülésükön nem csökkentik tovább az irányadó kamatot.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: