<P class="MsoNormal">A csehek és a lengyelek is bírálják a bővítés finanszírozási tervét

Vágólapra másolva!
A lengyel kormányfő és a cseh miniszterelnök egyaránt elégedetlen az unió bővítésének finanszírozására tett brüsszeli javaslattal. A szerdán napvilágot látott terv tízéves átmeneti időszakot javasol az újonnan csatlakozó tagországok mezőgazdasági termelőinek nyújtandó közvetlen támogatások bevezetésére.
Vágólapra másolva!

A londoni Financial Times csütörtöki számában a lengyel kormányfő közölte: telefonon kíván konzultálni magyar kollegájával az EU-bővítés finanszírozására tett brüsszeli javaslatokról, amelyeket kiábrándítónak tart. A gazdasági napilap által közölt jelentés szerint Leszek Miller úgy nyilatkozott, hogy a bizottsági javaslatok "távolról sem kielégítőek", és hogy országa az azokban előirányzottnál sokkal rövidebb átmeneti időszakokért fog fellépni.

Hasonlóan reagált a támogatásokkal kapcsolatos fejleményekre Milos Zeman cseh miniszterelnök is. Mint elmondta, Csehország számára elfogadhatatlan, hogy a tagjelöltek, belépésük után, a jelenlegi tagoknál jóval kisebb arányban részesüljenek a mezőgazdasági támogatásokból, jóllehet a közös költségvetéshez "teljes jogú" tagként kellene hozzájárulniuk.

Szerdán, Helsinkiben Orbán Viktor is hasonlóan nyilatkozott az uniós támogatások tervezett mértékéről. A magyar kormány álláspontja szerint a bizottsági javaslatok éles ellentétben állnak az ország érdekeivel, éppen ezért mindent meg kell tenni, hogy az EU növelje a támogatások mértékét és csökkentse az átmeneti időszak hosszát.

Csehország együttes visegrádi fellépést szorgalmaz

Milos Zeman egy közös cseh-szlovák-magyar-lengyel egyeztetést helyezett kilátásba, és egyben felkérte a külügyminiszter első helyettesét, Pavel Telickát, a cseh uniós főtárgyalót, szervezze meg a visegrádi országok főtárgyalóinak értekezletét. Ebben a kérdésben közös és egyeztetett álláspontot kell kialakítania a visegrádi országok - nyilatkozta Zeman, hiszen senki nem akar másodosztályú tag lenni. (Az uniós terv ismertetésekor az EU illetékesei egyébként külön felhívták az érintettek figyelmét, kerüljék a "másodosztályú tag" kifejezést.)

A legnagyobb tagok esetében a választás miatt sem lehet téma az agrárium

A Financial Times szerint Nagy-Britannia nem hajlandó a bővítést a mezőgazdasági politika túszává tenni. Németország és Franciaország viszont igyekszik elejét venni, hogy a szeptemberi parlamenti, illetve a tavaszi elnökválasztásokat ennek a vitának az árnyékában rendezzék meg, így nagyon rövid idő marad a tárgyalások lezárására. Ha ez decemberben esedékes, a lehetőség mindössze két hónapra nyílik meg - idézte egy bizottsági illetékes megállapítását a lap, azt azonban kevés uniós diplomata gondolja, hogy gyorsan megállapodásra lehetne jutni a tagjelöltekkel.

(Üzleti Negyed)