Ismét Mol-OMV párharc a lengyel olajcégért

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar privatizációját intéző Nafta Polska csütörtökön közleményben jelentette be, hogy párhuzamos tárgyalásokat kezd a PKN Orlen olajipari óriásvállalat 17,58 százalékos részvénycsomagjának eladásáról az osztrák OMV konszernnel és a Mol Rt.-vel. A Nafta Polska felkérte a két befektetőt, hogy ajánlatuk érvényességét április 15-ig hosszabbítsák meg; a Mol azonnal eleget tett a kérésnek.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben az előző lengyel kormány egyik utolsó döntése értelmében a Nafta Polska a Mol-lal kezdett kizárólagos tárgyalásokat a legnagyobb lengyel olajcég állami tulajdonban lévő részvényei nagy részének eladásáról. Az új kabinet azonban hivatalba lépésétől kételyeit hangoztatta az egész olajipari privatizációval kapcsolatban, majd a Nafta Polska és a Mol tárgyalásai január 12-én, a kitűzött határidő lejártakor eredménytelenül végződtek. Közben az OMV közölte: saját ajánlatának érvényességét január végéig meghosszabbítja.

Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter január elején azt mondta, hogy a PKN Orlen sorsáról csak a másik nagy olajcég, a gdanski kőolajfinomító 75 százalékának eladása után döntenek. Hozzátette: amennyiben a gdanski cég privatizációja nem járna sikerrel, megfontolják az eljárás megismétlését vagy a Rafineria Gdanska és a PKN Orlen összekapcsolását. Kedden a tárca vezetője már azt közölte, hogy a Rafineria Gdanska eladása kétséges, mivel a kijelölt vásárlónak, a brit Rotch Energy konzorciumnak nincsenek megfelelő pénzügyi biztosítékai.

Ilyen előzmények után közölte csütörtökön a Nafta Polska, hogy ismét párhuzamos tárgyalásokat kezd a PKN Orlen részvénycsomagjának eladásáról az osztrák OMV konszernnel és a Mol Rt.-vel.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat: