Spórolhatnak a gázköltségen az időszakos és kiegyenlítő fogyasztók

Vágólapra másolva!
A kiegyenlítő és időszakos szerződéssel rendelkező fogyasztók éves megtakarítása 13,6 milliárd forint volt 2001-ben a Magyar Energia Hivatal (MEH) számítása szerint. Az energia hivatal álláspontja szerint egy tipikus, távhőt is szolgáltató erőmű esetében a kiegyenlítő szerződés megkötése 16 százalékos gázköltség megtakarítást jelent évente. Ha ugyanez az erőmű időszakos szerződést köt, akkor a megtakarítás az éves gázköltség 9 százaléka lehet.
Vágólapra másolva!

A hivatal a 2000. évi költségek felülvizsgálata során a várható tüzelőanyag összetétel alapján számszerűsítette a közcélú erőművek indokolt tüzelőanyag költségeit. A várható olajfelhasználást tükröző díjtételek az átlagosnál melegebb időszakban többletprofitot, hidegebb időszakban többletköltséget jelentenek az érintett engedélyesek számára - közölte a MEH.

A Gazdasági Minisztérium rendelete szerint a fogyasztók választhatnak, hogy teljesítmény díjas, időszakos vagy kiegyenlítő szerződést kívánnak kötni. Ha egy fogyasztó megszakítható - időszakos vagy kiegyenlítő- szerződést köt, akkor vállalja, hogy a gázszolgáltató, vagy a gázértékesítő által rendelkezésre bocsátott teljesítmény alapján gázfogyasztását befejezi egy-két órán belül, és átáll más tüzelőanyagra.

Ennek fejében a kiegyenlítő fogyasztók egész évben, az időszakos fogyasztók pedig április 1. és október 31. között nem fizetnek teljesítmény díjat. Az időszakos fogyasztók a téli fogyasztási időszakban, vagyis november 1. és március 31 között csak azokon a napokon fizetnek teljesítmény díjat, amely napokon gázt vételeznek.

A törvényi meghatalmazás alapján a Magyar Energia Hivatal állítja sorrendbe a fogyasztókat aszerint, hogy földgáz hiány esetén milyen sorrendben történjen a gázszolgáltatás megszüntetése, a fogyasztók kikapcsolása. A sorrend megállapításánál technológiai és szociálpolitikai szempontokat vesznek figyelembe.

A korlátozás életbe léptetésére akkor kerül sor, ha a termelésből, importból és a tározókból származó források a megszakítható szerződést kötő fogyasztók kiléptetése után sem elegendőek az igények kielégítésére. Ilyen ellátás-biztonsági zavar Magyarországon az elmúlt 15 évben egyszer sem fordult elő.

A Mol Rt. egyébként hétfőn oldotta fel az időszakos földgázfogyasztóknál korábban elrendelt tüzelőanyag cserét, tekintettel a kedvező időjárásra.

Az ország biztonságos gázellátása érdekében a nemzeti olajtársaság először 2001. december 10-én kérte fel a kiegyenlítő gázfogyasztókat - erőműveket - a folyékony tüzelőanyag használatára, majd a tartósan hideg időjárás miatt 2002. január 14-én az időszakos fogyasztókat - további 70 nagyfogyasztó - is felszólította az energiahordozó cseréjére.

(MTI)