A cseh kormány 2 milliárd dollárért adná a Cesky Telecomot

Vágólapra másolva!
A cseh kormány legalább 70-80 milliárd korona - mintegy 1,9-2,2 milliárd dollár - bevételre számít a Cesky Telecom távközlési cég többségi részesedésének eladásából. A kormány 51,1 százalékos Telecom-részesedésének piaci értéke jelenleg 1,6 milliárd dollár. A Telecom-részesedést a KPN és Swisscom közös vállalkozásának 27 százalékos részesedésével együtt értékesítik.
Vágólapra másolva!

Az 51 százalékos részesedés ára legalább 70-80 milliárd korona, ami véleményem szerint elég jutányos ár - mondta pénteken Martin Riman igazgatótanácsi tag a Reutersnek. Riman szerint az eladást lehetőleg minél hamarabb, de nem minden áron le kell bonyolítani.

A Cesky Telecom-részesedés eladása az eddigi legnagyobb cseh privatizációs ügylet, de a gyorsaság nem szükségszerű, mivel a cseh állam e nélkül is képes lesz az idei költségvetési tervek teljesítésére. A nemrég 4,1 milliárd euróért eladott gázipari részesedés ára fedezi a rövidtávú állami kiadásokat - írta a Reuters. Riman szerint a kormány és az ellenzék egyetért az eladás feltételeiben.

A Cesky Telecom 4 millió előfizetővel uralja a cseh távközlési piacot, és 51 százalékos részesedést birtokol az ország legnagyobb mobilszolgáltatójában, az Eurotelben. Az Eurotel további részesedését az amerikai Verizon Communications és az AT&T Wireless tartja kézben.

A nagy európai cégek közül várhatóan a Deutsche Telekom és a France Telecom mobilszolgáltatója, az Orange is ajánlatot fog tenni.

(MTI)

Ajánlat:

Cesky Telecom