<P class="MsoNormal">A terméktanács nem tud a kínai csirkéről

Vágólapra másolva!
A Baromfi Terméktanács semmiféle hivatalos információval nem rendelkezik arról, hogy Magyarországra kínai csirkét importáltak volna. A hír alapja az lehet, hogy másfél hete - antibiotikumos kezelésekre utaló nyomok miatt - az unióból minden kínai élelmiszert kitiltottak, amely most az unió területén kívül keres magának helyet a piacon.
Vágólapra másolva!

Takács László, a terméktanács igazgatója közölte: a terméktanácshoz csupán "kósza hírek" jutottak el egy esetleges kínai csirkebehozatalról, erre utaló konkrét bizonyítékkal azonban a testületnél még nem találkoztak. Az igazgató szerint a kínai behozatal hírének alapja az lehet, hogy mintegy másfél héttel ezelőtt az unió országaiból mindenféle kínai élelmiszert kitiltottak, az egészségügyi hatóságok ugyanis nem engedélyezett, antibiotikumos kezelések nyomaira bukkantak. A Baromfi Terméktanács vezető tisztségviselője szerint az unióból kitiltott áru esetleg piacot keres magának Magyarországon, megismételte azonban, hogy erre nincs konkrét bizonyíték. Jelezte ugyanakkor, hogy tudomása szerint Németh Antal országos főállatorvos vizsgálatot kezdeményezett az ügyben a tisztán látás érdekében.

A luxemburgi csirke története

A múltat idézve az igazgató beszélt arról is, hogy Lichtensteinből a múlt évben mintegy 10 millió kilogramm csirkecomb került Magyarországra, melyből 5 millió kilogramm igen olcsón, 17-22 forintos kilogrammonkénti áron. Ez az áru származási helyét tekintve azonban nem lehet a hegyi hercegségből származó, mivel ott nincs baromfi vágóhíd, valószínűsíthető tehát, hogy csak a kis országon keresztül csak értékesítik.

A kérdőjel - a szakember szerint - lényegében az alacsony ár, ami közgazdaságilag megmagyarázhatatlan. Ám az olcsó áru a zömét - a hírek szerint - nem magyar vásárlók veszik meg, hanem a környező országokból direkt ezért ide látogató turisták, akik azt ki is viszik az országból.

(MTI)