Az Enron-ügy elérte Londont

Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniát is elérte az Enron-ügy. Brit lapértesülések szerint a Károly herceg neve által fémjelzett Prince's Trust alapítvány például összességében 800 ezer fontos adományt fogadott el az amerikai energetikai vállalattól, s ugyancsak komoly pénzeket kapott mind a kormányzó Munkáspárt, mind a konzervatív oldal. Mindeközben megkezdte "megtisztulási" akcióját az egykori Enron-könyvvizsgáló, az Artur Andersen is.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, még az Atlanti-óceán sem tudta feltartóztatni az Enron-botrány továbbterjedését. Brit lapok a hétvégén megszellőztették, hogy a becsődölt amerikai energiaóriás szoros kapcsolatokat ápolt a Károly herceg nevével fémjelzett Prince's Trust jótékonysági alapítvánnyal. Ez elsősorban csinos adományok képében nyilvánult meg: a Sunday Times és a Mail on Sunday információi szerint az alapítvány öszszesen 800 ezer fontot (318 millió forintot) kapott az amerikai társaság európai leányvállalatán (Enron Europe) keresztül. A "románc" ugyanakkor nem merült ki ennyiben: a Prince's Trust felelősei rendszeresen találkozgattak az Enron Europe illetékeseivel, sőt legalább kétszer maga a walesi herceg is összefutott magas rangú "enronosokkal", így például John B. Winggel, az Enron Europe elnökével, s egyes hírek szerint magával Kenneth Lay-vel, a "legfőbb főnökkel" is.

Azt persze senki sem állítja, hogy az Enron jótékonykodása mögött hátsó szándék húzódott volna meg, pláne, hogy Károly herceg az amerikai vállalatgigász "akaratátviteli eszközeként" szolgált volna, ám a Prince's Trust iránt érzett fokozott felelősségtudat mégiscsak spekulációkra adhat okot. Mint ahogy azok az adományok is, amelyeket az Enron brit leányvállalata juttatott el mind a jelenleg kormányzó Labournak, mind az aktuális ellenzék szerepét betöltő konzervatívoknak (az előbbi 36, az utóbbi 25 ezer fontot kapott).

Ennél sokkal súlyosabbnak tűnik ugyanakkor a brit sajtó azon gyanúja, amely szerint az Enron intenzív lobbizása áll - legalább részben - a gázüzemű erőműveket preferáló kormányzati energiapolitika kialakítása mögött. Erre mutató bizonyítékok persze nem léteznek, ám a sajtó szerint gyanút keltő az az intenzív nyilatkozatháború, amellyel a Blair-kormányzat reagált a vádakra.

Mindeközben teljes erőbedobással folyik a tűzoltás az Atlanti-óceán túloldalán, a bajok forrásánál is. Az Enron egykori könyvvizsgálója, az Artur Andersen a hétvégén nem kisebb személyiséget, mint Paul A. Volckert, az Egyesült Államok jegybankjának funkcióját betöltő Federal Reserve (Fed) egykori elnökét ültette azon belső vizsgálóbizottsága élére, amely az Enronnal kapcsolatos visszaéléseket, hibákat, mulasztásokat hivatott feltárni, illetve amely a cég új üzletpolitikáját, belső szabályzatát hivatott kidolgozni.

A könyvvizsgáló cég reményei szerint ezzel újra visszatérhet a vállalatba vetett bizalom. A rendkívül jó hírű szakember hírében álló, komoly reputációval rendelkező Volckert mindenesetre rögtön meg is tette első javaslatait: szigorúan szétválasztaná a tanácsadói, illetve a könyvvizsgálói tevékenységet, s létrehozna egy állandó felügyeleti szervet.

Egyes lapértesülések szerint például Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke olyan listákat vett át egykoron Laytől, amelyek állami pozíciók betöltésére "alkalmas" személyek neveit tartalmazták.

Molnár Sándor

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Az Enron-ügy végigsöpörhet a könyvvizsgálói szakmán
(2002. február 4.)