USA: bíztató feldolgozóipari, romló szolgáltatói index

Vágólapra másolva!
Az erős novemberi visszaesés után decemberben a várakozásoknak megfelelően már nőtt az amerikai feldolgozó szektornak feladott megrendelések értéke, jelezve, hogy esetleg elkezdődött a gyáripar kilábalása a másfél évi recesszióból. Ugyanakkor a kedden kiadott, a szolgáltatási szektorra képzett beszerzői menedzser-index januári adatai visszaesést jeleztek.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi minisztérium keddi adatai szerint a tavalyi utolsó hónapban 1,2 százalékkal 322,23 milliárd dollárra emelkedett a feldolgozóipari vállalatok rendelésállományának értéke. Novemberben a felülvizsgált adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent a szektornak adott megrendelések összege. A Dow Jones előzetes konszenzusa 1,1 százalékos decemberi növekedést jósolt.

A várakozásokkal ellentétben ugyanakkor csökkent az amerikai Beszerzői Menedzseri Intézet (ISM, korábbi nevének rövidítésével NAPM) által kedden közzétett, a szolgáltatási szektort figyelő index. Az adatok szerint a szolgáltatási szféra átfogó indexe 49,6 volt a múlt hónapban a felülvizsgált decemberi 50,1 után. A Dow Jones által előzetesen megkérdezett elemzők 52,0-es átfogó szolgáltatási ISM-indexet vártak januárra.

(MTI)