Kedvező kamatozású, de nehézkes a Széchenyi hitelkártya

Vágólapra másolva!
A vállalkozói kártyával az állam 5 százalékpontos kamattámogatásával felvehető Széchenyi hitel kamatterhe 10 százalék alá csökken, a névleges 14,8 százalékkal szemben - mondta kedden Borókai Gábor kormányszóvivő. A kabinet keddi ülésén foglalkozott a Vállalkozók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által a tagjaik számára májusban bevezetni tervezett konstrukcióval, amelyhez később más érdekképviseletek is csatlakozhatnak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Számítások szerint idén 75 ezer egyéni vállalkozó, illetve kis- és középvállalkozás veszi igénybe a Széchenyi hitelkártya kínálta lehetőséget, amelyhez az állam mintegy 2 milliárd forint támogatást biztosít. Ezzel 80-100 milliárd forint forgóeszközhitel felvételére nyílhat mód a Gazdasági Minisztérium szerint. A hitelfelvevő egyszerre legfeljebb 1 millió forint hitelhez juthat hozzá, ennek 50 százalékát három hónapon belül törlesztenie kell, ha új hitelhez akar hozzájutni. A hiteligénylő cég legfeljebb 250 főt foglalkoztathat, és emellett a gazdálkodására és a tagjainak vagyongyarapodására irányuló számos vizsgálatnak is alávetik.

A Széchenyi tervben újra kitalált rulírozó gyorshitel már régóta létezik a bankoknál, jóllehet más formában. Ilyen lehet a folyószámlahitel, a lombardhitel, a fedezet mellett nyújtott gyorshitelek. Ezek kamata magasabb, mint a Széchenyi hitelkártyáé, ami a tervek szerint 10 százalék körüli kamatozású és 13,5 százalékos teljes hiteldíjmutatójú lesz (a névleges hitelkamat 14,8 százalék, amihez 5 százalékpontos támogatást ad az állam).

A bankok rulírozó folyószámlahiteleinek kamata 14-19 százalék közöttszóródik. A stabil, régi ügyfelek az alacsonyabb kamatok alapján jutnak kölcsönhöz. A kamatok tekintetében tehát a Széchenyi kártya kedvezőbbnek tűnik. Ugyanakkor a rulírozó hitelek is megközelíthetik annak feltételeit, hiszen ha a számlára bármilyen forrásból érkező pénz feltölti a felhasznált hitelkeretet, attól kezdve csak az úgynevezett rendelkezésre tartási díjat számítják fel a bankok. A piaci folyószámlahitel jellemzően néhány százezer forinttól indul és a felső határt leginkább az ügyfelek hitelképessége szabja meg. A visszafizetés is egyedileg ütemezhető, szemben a három hónap alatt törlesztendő Széchenyi hitelkártya konstrukcióval. Fontos különbség továbbá, hogy a bankok a hitelminősítés során a folyószámlahitel esetén jellemzően nem veszik figyelembe a vállalkozások különféle szervezeti tagságait, azok pénzügyi adatai, számlaforgalma, fizetési hajlandósága alapján döntenek.

A VOSZ-féle hitel költségeibe viszont beleszámítandók a tagdíjak is. Ezen túlmenően a folyószámla-hitelkeretek egy évre szólnak, a Széchenyi kártya tulajdonosainak viszont a visszafizetés ütemét éven belül megszabják. Hitelkártya a banki konstrukciókhoz is igényelhető.

(MTI)