Magyarországra menekülhet a Samsung

Vágólapra másolva!
Jogi úton akarják megakadályozni portugál bankok, hogy a dél-koreai Samsung Electro-Mechanics Co. az általuk korábban nyújtott hitelek visszafizetése helyett megszüntesse helyi alkatrészgyártó cégét - írja a Napi Gazdaság. A Dow Jones értesülése szerint a Samsung alkatrészgyártó cége, az SPPE esetleg Magyarországra költözne.
Vágólapra másolva!

A portugál hitelezők szerint a cég tervezett csődbejelentésével mintegy 100 millió eurós adósságának megfizetése elől próbál elmenekülni. Korábban kudarcot vallottak a hitelező bankokkal a törlesztés átütemezéséről folytatott tárgyalások, miután a dél-koreai anyavállalat megtagadta, hogy garanciát vállaljon az új szerződésre. A bankok bejelentették: minden jogi eszközt igénybe vesznek annak megakadályozására, hogy az SPPE törvénytelen öncsőddel kibújjon fizetési kötelezettsége alól és tájékoztatják a Samsung viselkedéséről az EU-t és az üzleti világot.

A Samsung Elektro-Mechanics szigetszentmiklósi gyárában, amely Portugálián kívül a SEM egyetlen termelő üzeme Európában, tudnak arról, hogy a portugáliai gyárat rövidesen teljesen vagy csaknem teljesen bezárják. A magyar gyár két termék termelését már átvette. Arra azonban nem lehet számítani a jelenlegi feltételek mellett, hogy a 943 főt foglalkoztató portugál gyárból további termelést telepítenek át Szigetszentmiklósra, a már ma is 740 főt foglalkoztató üzemben ugyanis nem tudnak további gépsorokat elhelyezni - tájékoztatta a lapot a magyar leánycég illetékese. Értesüléseink szerint az a döntés született januárban a koreai központban, hogy a korábban tervezett második szigetszentmiklósi gyártócsarnokot az anyavállalat pénzügyi nehézségei miatt nem építik fel.

(MTI)