Végveszélybe került a Kirch Gruppe

Vágólapra másolva!
Nehezen megoldható dilemma elé, potenciálisan pedig a csőd szélére került a Kirch Gruppe, Németország egyik legnagyobb médiabirodalma. A súlyosan eladósodott vállalatcsoporttal szemben számos cég, így a német Axel Springer és a brit News Corporation is érvényesíteni kívánja vásárlási opcióját, így a Kirchnek záros határidőn belül összesen több mint 2,5 milliárd eurót kellene kifizetnie. Ha a Kirch csődbe megy vagy külföldi kézre kerül, a német médiapiac a felismerhetetlenségig megváltozhat. A fiaskó ráadásul igen kellemetlen helyzetbe hozhatja a csoport legnagyobb hitelezőjét, a felerészt bajor tartományi tulajdonban lévő Bayerische Landesbankot is, melynek igazgatótanácsában nem kisebb személyt találunk, mint magát a bajor miniszterelnököt, Edmund Stoibert, Schröder kancellár egyetlen komoly kihívóját.
Vágólapra másolva!

Több mint 5,5 milliárd eurós tartozással, valamint összesen közel 2,5 milliárd eurós fizetési kötelezettséggel a zsebében végveszélybe került Németország egyik legnagyobb és legrégibb médiabirodalma, a Kirch Gruppe.

A pénzügyi csapások lavináját az Axel Springer kiadóvállalat indította el, amikor január végén felszólította a Kirch csoportot: korábbi szerződésük értelmében vásárolja vissza a ProSiebenSAT.1 tévécsatornának a kiadó birtokában lévő 11,5 százalékos részesedését. Az ár: 767 millió euró. A szerződés része annak a fúziós tervnek, amely júniusban teljes egészében a Kirch ellenőrzése alatt egyesítené a ProSiebenSAT.1-et, az egyik legnagyobb német televíziós műsorsugárzót, valamint a KirchMediát. A Kirch Media a Kirch veszteséges fizető csatornáját, a Premiere-t, valamint a cég filmjogokat és különböző sportközvetítések jogait - így többek között a Forma-1-közvetítések exkluzív jogait - kezelő érdekeltsége.

Az Axel Springer döntése rendkívül nehéz helyzetbe hozta a Kirch csoportot. A német vállalati, tartományi és bankrészesedések nehezen áttekinthető kereszttulajdonlására jellemző, hogy a Kirch 40 százalékban tulajdonosa a Springernek, s a ProSiebenben a Kirchnek máris többségi, 52,5 százalékos részesedése van. A Kirch legnagyobb hitelezője ugyanakkor a Bayerishe Landesbank, amely 50 százalékban bajor tartományi tulajdonban működik, s igazgatótanácsában nem kisebb személyt találunk, mint magát a bajor miniszterelnököt, Edmund Stoibert, Schröder kancellár egyetlen komoly kihívóját az idei német választásokon. A bajor zöldek máris éles hangon szólították fel a Kirchnek eddig összesen közel 2,2 milliárd eurós hitelt nyújtott bajor bankot, hogy semmiféle további segítséget ne adjon a bajba jutott birodalomnak. A Landesbank eddig a jelek szerint szinte számolatlanul osztogatta kegyeit a "politikai fegyvertársnak" tekintett cégek számára.

A bajor bank így aligha engedheti meg magának a korábbi "karitatív" finanszírozási gyakorlatot, a Kirch többi hitelezője pedig a bajor garancia kiesésével valószínűleg vehemensen követeli majd a Kirchnek nyújtott - többségében rövid távú - hitelek szigorú és pontos visszafizetését. A Kirch Gruppe teljes adósságállományát jelenleg 5,6 milliárd euróra becsülik.

Az Axel Springer követelésénél is nagyobb veszélyt jelent ugyanakkor az ausztráliai médiamogul, Rupert Murdoch vállalata, a News Corporation, amely többek között fizetős tévécsatornájával, a Britsh Sky Broadcastinggal (BSkyB) Nagy-Britannia médiapiacának meghatározó szereplője. A BSkyB 22 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Premiere-ben, s a Kirchet szerződés kötelezi az 1,6 milliárd értékű részesedés visszavásárlására.

A tét nem egyszerűen a Kirch Gruppe sorsa: az üzleti gordiuszi csomó megoldása teljes egészében átrajzolhatja a német televíziós piacot, amelyen jelenleg egyrészt a Bertelsmann által jegyzett RTL, a Kirch többségi tulajdonában lévő ProSiebenSAT.1, másrészt a német "kincstári" adók, a ZDF és az ARD osztoznak.

A Kirch napok óta heves tárgyalásokba bonyolódott a BSkyB igazgatóságával, ám a kiút egyelőre nehezen körvonalazódik a médiabirodalom előtt. A lehetőségek a felszámolástól az egyes érdekeltségek eladásán át a külföldi befektetők bevonásáig terjednek, ám a politika még a megmaradt lehetőségeket is korlátozza: a médiapiaci szereplők és a politikai patrónusok egybehangzóan ragaszkodnak ahhoz, hogy a Kirch ne kerüljön "idegen" tulajdonba. A cechet azonban, úgy tűnik, már senki nem hajlandó kifizetni, a csoport sorsa így alighanem az ausztrál-brit "médiacápa", Ruper Murdoch kezében van. Márpedig az igaz "self made man" Murdoch nem arról híres, hogy különösebb respektussal viseltetne az európai országok korporatív hagyományai iránt.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Kirch

Korábban:

Csökkent a Kirch Media profitja
(2001. december 21.)