A hitelező bankok menthetik meg a Kirch-birodalmat

Vágólapra másolva!
A hétvégén sűrűsödtek a súlyosan eladósodott Kirch médiacsoport megmentéséről szóló hírek. A Handelsblatt gazdaság lap hétfői kiadása szerint a Kirch-birodalmat a céget eddig hitelező bankok menthetik meg. A terveik szerint magának Leo Kirchnek is távoznia kell cége éléről. A Financial Times németországi kiadása szerint a Kirch-csoport előrehaladott tágyalásokat folytat a Springer kiadóban lévő - 1 milliárd euróra taksált - részesedés eladásáról.
Vágólapra másolva!

A német gazdasági lap értesülései szerint a félig állami kézben lévő Bayerische Landesbank, a Deutsche Bank, a Dresdner Bank, a Hypo-Vereinsbank és J.P. Morgan tárgyalásokat folytatnak az eladósodott médiacsoport megmentéséről. Az értesülés szerint a bankok hiteleiket tulajdonrészekké alakítanák át, ezáltal a cég stratégiai irányításának is aktív részeseivé válnának.

A hírek szerint a tárgyalásokon szó van továbbá arról is, hogy a jövőben megválnának a nem szorosan a fő tevékenységi körhöz tartozó érdekeltségektől, így a Forma-1 résztől, illetve a Springer-kiadóban lévő részesedéstől, sőt egyes hírek szerint a cég névadójától, magától Leo Kirchtől is. (A Kirch-csoport fő tevékenysége és egyben bevételi forrása a filmjogok kereskedelme.)

A jelenlegi krízishelyzet kiváltója az Axel-Spriger kiadó 770 millió eurós követelése, valamint a Dresdner Bank felé áprilisban esedékes 460 millió eurós hitel visszafizetése. A Kirch csupán a Bayrische Landesbanknak 750 millió euróval tartozik, összes adóssága pedig meghaladja hárommilliárd eurót. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a Rupert Murdoch résztulajdonában lévő BSkyB az 1999-ben, a Kirch fizetős tévécsatornájában vásárolt 22 százalékot az idén októberben minden bizonnyal vissza akarja váltani.

Eladó Springer-részesedés

A Financial Times Deutschland hétfői cikke szerint a médiakonszern kész megválni Európa egyik legjelentősebb kiadójában, az Axel Springer Verlag-ban lévő 40 százalékos tulajdonrészétől. A meg nem nevezett pénzügyi csoporttal folyó tárgyalások előrehaladott szakaszban vannak. A lap értesülései szerint a negyven százalékos rész vételára 1 milliárd euró körül van.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Kirch-csoport

Korábban:

Végveszélybe került a Kirch Gruppe
(2002. február 8.)