A fejlesztések ellenére stagnál a turizmus

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben a kereskedelmi szálláshelyeken 5,9 millió vendéget és 18,1 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami megegyezik a 2000. évi adatokkal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes fizetési mérleg adatai szerint 2001-ben az idegenforgalomból 4,4 milliárd euró bevétel származott, ami 17,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi bevételnél. A turizmusból 2000-ben 3,7 milliárd euró bevétel származott, 16,5 százalékkal több, mint 1999-ben.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2001-ben 84,6 milliárd forint volt a szállásdíjbevétel, amely folyó áron 2 százalékkal több, mint a megelőző évben. A szállásdíjbevételek több mint háromnegyede a külföldi vendégektől származott, és a 2000. évihez hasonló nagyságú volt. A belföldiektől származó szállásdíjbevétel 7 százalékkal növekedett. A szállásdíjakból származó összes bevétel több mint fele Budapesten keletkezett.

A külföldivendég-forgalom az elmúlt év során összességében 2 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyeken. A több mint 3 millió külföldi vendég 10,7 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon.

A németek egyik kedvence Magyarország

A külföldi vendégéjszakák 70 százaléka Budapestre és a Balaton partjára koncentrálódott. A vendégek kétharmada az Európai Unióból érkezett vendégek volt. Ezen belül a legtöbb, 4,2 millió éjszakát a német állampolgárok. A japánok, az amerikaiak és az ausztrálok utazási kedve a tavalyi évben a vendégéjszakák számát tekintve csökkent, míg Ázsiából 16 százalékos növekedést regisztráltak.

A belföldi vendégek száma azonos a megelőző évivel, míg az általuk eltöltött vendégéjszakák száma decemberben 5 százalékkal, a tizenkét hónap folyamán 4 százalékkal esett vissza. Éves szinten forgalom fele a szállodákban bonyolódott; ez a 2000. évhez képest szintén 4 százalékos csökkenést jelent.

A Balaton és a Dunakanyar továbbra is vonzó

A belföldi vendégéjszakák száma a Közép-Tisza-vidék kivételével mindegyik kiemelt üdülőkörzetben csökkent 2001-ben. A legnagyobb mértékű visszaesést Sopron-Kőszeghegyaljáról jelentették, legkevésbé a Balatonnál és a Dunakanyarban tapasztalható csökkenés.

Az átlagos tartózkodási idő a kereskedelmi szálláshelyeken a januártól decemberig tartó időszakban 3,1 éjszaka volt, hasonlóan a 2000. évhez. Ezen belül a külföldiek 3,5, a belföldi vendégek 2,6 éjszakát töltöttek el átlagban a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobafoglaltsága december végéig átlagosan 47 százalékos volt. A gyógyszállók 64 százalékos kihasználtsággal működtek tavaly. Egy kiadható szállodai szobára a 2000. évi értéktől 2 százalékkal elmaradva 1,9 millió forint szállásdíjbevétel jutott.

December végéig több mint 30 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, ami a 2000. évi látogatószámhoz képest 1 százalékos csökkenést jelent. A külföldre látogató magyarok határátlépéseinek száma az elmúlt évben meghaladta a 11 milliót - ami egy százalékos növekedésnek felel meg.

(MTI)

Ajánlat: