A gazdasági tárca kezelheti a PHARE-pénzeket

Vágólapra másolva!
A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a tavaszi országgyűlési választások után a Gazdasági Minisztérium kezeli majd a Magyarországnak juttatott uniós PHARE-pénzeket - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter. Jelenleg Boros Imre tárca nélküli miniszter felel az európai uniós pénzek felhasználásának kormányzati koordinációjáért.
Vágólapra másolva!

A PHARE (Poland Hungary Assistance for Reconstructing the Economy) az Európai Unió közép- és kelet-európai országok számára vissza nem térítendő támogatást nyújtó programja, amelynek célja a társadalmi-gazdasági reformok végrehajtásának segítése és az integrációs felkészülés támogatása. A PHARE program 1989-ben indult, amikor az Európai Közösség döntött a Magyarországnak és Lengyelországnak folyósítandó 300 millió ECU összegű gazdasági segélyről és elindította a PHARE-programot.

Magyarország először 2000-ben részesült a környezetvédelmi és közlekedési fejlesztéseket támogató ISPA, valamint a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés kialakításához hozzájáruló SAPARD program ekretében juttatott uniós támogatásból.

Az ország uniós csatlakozása után a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból származó támogatásokra lesz jogosult; az innen megszerezhető források akár a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát is elérhetik.

(MTI)

Ajánlat: