Az olasz orvvadászok miatt csökken a vadászat árbevétele

Vágólapra másolva!
A védett madarak orvvadászata miatt az idén kismértékben csökkenhet a magyar vadászati ágazat árbevétele - közölte Pechtol János, az Országos Magyar Vádaszati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnöke. A közelmúltban kirobbant botrányok miatt jelenleg szünetel az Olaszországba irányuló apróvadhús-export, és ezek hatására idén kevesebb olasz vadászt várnak hazánkba. A vadászat éves árbevétele mintegy 13 milliárd forintot tesz ki.
Vágólapra másolva!

Az OMVV keddi sajtótájékoztatóján az ügyvezető elnök elmondta: az olasz orvvadászok utóbbi hónapokban nyilvánosságra került esetei miatt jelenleg szünetel az Olaszországba irányuló apróvadhús-export, mert az olasz hatóságok megtiltották azt. Az utóbbi években egyébként évente mintegy 4,8 millió euró értékben került magyar apróvadhús külföldi, főleg olasz piacokra - mondta Pechtol János.

Hozzátette: Magyarországra évente 22-23 ezer külföldi vadász érkezik, egyharmaduk Olaszországból, de az olasz vadászok száma idén várhatóan csökken.

Az ügyvezető elnök jelezte: a magyar apróvadhús-kivitel a kilőtt védett madarak első nagyobb szállítmányának november 5-ei lefoglalása óta szünetel addig, ameddig az olasz és a magyar agrártárca tárgyalásai eredményre nem vezetnek.

A vadászat árbevétele évek óta évi mintegy 13 milliárd forint. Az árbevétel fele bérvadásztatásból, 2,5 milliárd forint vadhús-értékesítésből, 750 millió forint élővad-exportból, a többi szolgáltatásból származik. Az emelkedő költségek miatt évről évre kismértékben csökken az ágazat nyeresége. Tavaly a vadászat 800 millió forint eredménnyel zárt.

Az OMVV-t 120 éve alapították, jelenleg az 1160 magyarországi vadászterületi egységen működő társaságok 74 százalékát tömöríti.