Egyre több cég bízik az internetben

Vágólapra másolva!
A tavalyi év negyedik negyedévében a GKI-Webigen Internet-gazdasági indexének értéke az előző negyedév 10,1-es értéke után 11,8 volt. A korábbi időszakhoz képest az idegenforgalomhoz kötődő vállalkozások optimistábban nyilatkoztak várakozásaikról, míg a pénzügyi szektor szolgáltatói kedvezőtlenebbül - bár az átlagnál még így is pozitívabban ítélték meg kilátásaikat. A vállalati internethasználati index értéke 14,5 az utolsó negyedben.
Vágólapra másolva!

A növekvő index arra utal, hogy a vállalatok várakozási szerint az internetes megoldások markánsabb hatással bírnak majd a jövőben, ugyanakkor a mostani helyzethez képest a cégek csak kismértékben fogják jobban kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket. Az internetes értékesítéshez képest az internetes beszerzésre vonatkozó várakozások viszont lényegesen kedvezőbbek.

Internet-kapcsolat megléte a vállalatoknál:

Nagyvállalatok (300 fő felett)

97 százalékos ellátottság

Mikrovállalatok (5-9 fő)

71 százalékos ellátottság

Kis- és középvállalkozások

73 - 85 százalékos ellátottság

/forrás: GKI-Webigen/

A várakozások változatlanul a mikro- és kisvállalkozások felzárkózását jelzik a hozzáférési arány tekintetében - a válaszolók 10-20 százaléka tartja valószínűnek, hogy előfizet a szolgáltatásra.

A jövőt illetően a csatlakozási pontok legdinamikusabb növekedése a mezőgazdaság, a vad- és erdőgazdaságban, a vendéglátás, valamint az egészségügy, szociális ellátás területén várható.

A közép- és nagyvállatok 4 százalékának van írásos internetes stratégiája, és 18 százalékuk tervezi, hogy a jövőben megfogalmazza, és írásba foglalja internetes stratégiáját. Az elektronikus kereskedelemmel a vállalatok alig 5 százaléka foglalkozott eddig komolyan.

A vállalkozások általánosságban az idei évre az informatikai kiadások dinamikus növelését irányozták elő.