Tavaly alig nőtt a kezelt vagyon a világméretű alapoknál

Vágólapra másolva!
A világviszonylatban vezető vagyonkezelő alapok tavaly alig gyarapították az általuk kezelt vagyont a korábbi évek nagy növekedése után. A Cerulli Associates amerikai alapkezelő tanácsadó cég kedden kiadott felmérése szerint az elmúlt évben a világ száz legnagyobb alapkezelőjénél lévő tőke 33,94 billió dollár volt, 0,2 százalékkal több a tavalyelőttinél.
Vágólapra másolva!

2000-ben az alapok vagyonának növekedési üteme még 4,1 százalékos volt, a korábbi években pedig kétszámjegyű: 1999-ben 14 százalékos, 1998-ban 17 százalékos, 1997-ben 23,3 százalékos és 1996-ban 17 százalékos.

A felmérés szerint az ágazat megszenvedte az internetes részvények gyengülését és újabban az amerikai Enron energiaipari óriáscég összeomlását, amelynek fő befektetői között vezető alapkezelők vannak, köztük a Fidelity Investments, a Janus Capital Corp. és az Alliance Capital Management LP.

A nagy német vagyonkezelők szintén arról számoltak be, hogy 2001-ben stagnált vagy kismértékben visszaesett a kezelt vagyon értéke. Igaz, ők ezt - a tőzsdék tavalyi gyenge teljesítménye miatt - "tiszteletre méltó eredménynek" minősítették.

(MTI)