Az uniós munkaerő 0,1 százaléka vándorol más tagországba

Vágólapra másolva!
A brüsszeli bizottság egységes európai egészségbiztosítási kártya bevezetését és az oktatási rendszerek korszerűsítését javasolta az európai munkaerő mobilitásának növelése érdekében. Az uniós munkaerő valóban nem túl mozgékony: míg az amerikai dolgozók 30 százaléka van egy évnél rövidebb ideje munkahelyén, addig ez az arány az unióban 16 százalék, és az európai népesség csupán 0,1 százaléka vállal munkát más tagországban.
Vágólapra másolva!

Az EU végrehajtó szerve szerdán cselekvési programot fogadott el, amely szerint az unióban 2005-ig le kell építeni a munkaerő földrajzi és munkahelyek közötti mobilitásának útjában álló akadályokat.

A munkaerő mobilitásáról közölt bizottsági adatok szerint az unió e tekintetben is viszonylag nagy elmaradásban van az Egyesült Államoktól. Tavalyelőtt például az uniós munkavállalók között mindössze 16 százalék volt azoknak az aránya, akik egy évnél rövidebb ideje dolgoztak munkahelyükön - ugyanez az arány az Egyesült Államokban 30 százalék. Még nagyobb a különbség a földrajzi mobilitásban: 1999-ben az EU-tagországokban a lakosság mindössze 0,1 százaléka hagyta el országát és vállalt munkát más EU-tagországban (225 ezer fő), míg 1,2 százalékuk költözött más régióba. Az amerikaiak csaknem hat százaléka települt másik államba.

A mobilitás hiánya ronthat a gazdaságok teljesítményén

Romano Prodi, a bizottság elnöke a javaslatokat ismertető sajtóértekezleten megállapította, hogy a jelenleg tapasztalható mobilitáshiány rontja az uniós gazdaságok alkalmazkodóképességét, s konzerválja a foglalkoztatási helyzetben mutatkozó egyenlőtlenségeket. Miközben egyes tagországokban túlságosan magas a munkanélküliség, másutt hiány van magasan képzett munkaerőből - mondta. Prodi szerint a jelenség különösen a legkevésbé fejlett térségeket sújtja, s erre azért kell figyelni, mert a bővítéssel elsősorban ilyen térségek válnak az unió részévé.

A cselekvési programja szerint a bizottság elsősorban az oktatási rendszerek átalakításában, a különféle bürokratikus korlátok leépítésében és a társadalombiztosítási jogok átvihetőségében tart szükségesnek előrelépést.A javasolt egységes európai egészségbiztosítási kártya lenne az egyik gyakorlati példája annak, hogyan lehet csökkenteni a papírmunkát és leegyszerűsíteni a hivatalos eljárásokat anélkül, hogy meg kellene változtatni az érvényben lévő jogokat és kötelezettségeket. Az elektronikus kártya birtokában az uniós polgárok bármelyik tagországban minden különösebb formalitás nélkül vehetnének igénybe egészségügyi szolgáltatásokat, amelyek díját később saját országuk megfelelő hatóságai térítenék meg. A kártya ugyanakkor nem váltaná fel nemzeti megfelelőit, és használata nem biztosítana újfajta jogokat.

A bizottság szükségesnek tartja továbbá, hogy az oktatási rendszerek jobban alkalmazkodjanak a munkaerőpiacok igényeihez, a tagországok közötti mobilitás növelése érdekében pedig a szakképzettségek kölcsönös elismerésének rendszerét kívánja kiterjeszteni.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat: